Lieve gescheiden ouders

Op vrijdag 9 september was het de Dag van de Scheiding en daarom schreef ik een brief aan alle gescheiden ouders.

Lieve gescheiden ouders,

Een echtscheiding is voor jullie natuurlijk enorm verdrietig en naar, maar soms wordt vergeten hoe erg het voor een kind is. Hoe vervelend het is als je onaardige dingen te horen krijgt van de ene ouder over de ander. Hoe vreselijk het is als je – al dan niet bewust – gedwongen wordt om partij te kiezen, of als je je schuldig voelt wanneer je iets leuks met één van je ouders hebt gedaan, omdat je bang bent dat het de ander kwetst. Hoeveel zeer het doet om één van je ouders te moeten missen, om ze niet meer iedere dag te zien, om ze niet meer allebei bij je te kunnen hebben. Hoe het je raakt om te zien met hoeveel woede ze naar elkaar kijken en om verjaardagen en andere feestdagen gescheiden te moeten vieren.

Onze ouders die ooit van elkaar hielden, die ons ooit samen met liefde grootbrachten, hebben ineens een hekel aan elkaar. En terwijl jullie uiteindelijk vaak een nieuwe partner vinden, een nieuwe liefde, een nieuw leven, is dat voor ons heel anders. Want hoewel het op den duur gerust fijn is om te zien dat jullie weer gelukkig zijn, blijft het voor ons altijd moeilijk. Wij leven immers nog steeds in een gebroken gezin. Voor ons zal dat altijd lastig blijven en altijd pijnlijk zijn.

Lieve gescheiden ouders, besef je alsjeblieft dat een kind een enorme klap te voortduren krijgt wanneer zijn of haar ouders gaan scheiden. Besef je dat kinderen bang zijn, verdrietig, eenzaam en dat het moeilijk voor ze is. Dat het pijn doet om te zien dat de ene ouder de andere haat, terwijl het kind van jullie allebei is, uit jullie allebei bestaat en van jullie allebei evenveel houdt. Begrijp dat een kind tijd nodig heeft om dingen te verwerken, om te wennen aan een nieuw leven, en dat dat gepaard gaat met een hoop woede, onbegrip en verdriet.

Begrijp hoeveel impact een echtscheiding op ons heeft. Want jullie raken de liefde kwijt, en dat is vreselijk, maar het is gelukkig iets wat je opnieuw kunt vinden. Dat wat wij verliezen, is echter onvervangbaar. En dat doet zeer.

Dus, lieve gescheiden ouders, laat ons alsjeblieft van jullie allebei evenveel houden, zoals we dat altijd hebben gedaan. Geef ons tijd om te wennen aan de situatie en laat ons alsjeblieft geen kant kiezen. Want jullie zijn van ons, net zoals wij van jullie zijn.