Kopiëren en Plakken

AnjaBeverwijk 12 sep 2016

De zelfgelakte French manicure. Die felrode blouse bij mijn bleke huid. Flirten met je belastingconsulent. Allemaal dingen die je wel eens hebt gedaan en die niet helemaal goed uitpakten, maar waarvan je na een tijdje dacht ‘dat het aan de situatie lag’. Reageren op Twitter past ook vaak in die categorie. En hoe zit dat met een zomers jurkje en hakken dragen? Ik kreeg onlangs “fucking stresshoer, je wilt dat we naar je kijken hè” naar mijn hoofd in een wat minder goede wijk van Rotterdam. Een nieuw woord voor in mijn vocabulaire, stresshoer. Vonden ze dit nou een voorbeeld van powerdressing of ‘met dat blote shirtje vraag je erom’? Of bedoelden ze dat ik mijn bevrediging haal uit spanning op de werkvloer?

Anderhalve week geleden zag ik in Frankrijk met graffiti op een tunnelwand "bourkini non – monokini oui" staan. Voor de niet-kenner, een monokini is een soort bikini uit één stuk, een sexy variant van het badpak. Ook hier dacht ik over na: bedoelden ze dit grappig of serieus? Mocht ik hier wel met mijn oerdegelijke zwarte bikini naar het strand? Weer thuis las ik een column van een vader die de dames op het schoolplein indeelde in groepen, variërend van de hooggehakte, ‘geplamuurde’ carrièrevrouwen in mantelpakjes tot de verslonsde stay-at-home-mom met babyspuug op haar sweatpants. Uiteraard had hij er een mening over: vrouw, verzorg jezelf een beetje, maar dat over the top gedoe is ook nergens voor nodig, je bent tenslotte móeder.

Wat maakt het dat de beste man zich geroepen voelde deze mammies te rangschikken en ze ook nog een (waarschijnlijk) goed bedoeld advies te geven? Waarom vindt de gemiddelde Fransoos dat een monokini bij de zeekust hoort en een boerkini niet? Waarom denken sommige mannen dat ik een jurkje draag voor hen? Mensen verdelen in hokjes en als groep veroordelen op basis van huidskleur, ras, sociale achtergrond, religie, kledingstijl, levenskeuzes, geaardheid. De geschiedenis herhaalt zich regelmatig, al denken we na afloop dan liever ‘dat het aan de situatie lag’. Of nee, ik ben natuurlijk de eerste vrouw in de geschiedenis die voor hoer uitgemaakt wordt.