kieskeurig

Ronald van der Drift 8 sep 2016

De moderne tijd maakt het gewone dagelijkse vergeten steeds moeilijker. Op de display van mijn mobiel werd onverwachts brutaal een afspraak met de mondhygiëniste onder mijn neus gewreven. Mijn gedachten vlogen zenuwachtig heen en weer op zoek naar een klein gaatje alsnog er onderuit te kunnen, maar alle opties werden direct de grond in geboord. Enige tijd terug had ik haar plechtig beloofd dagelijks te flossen. Overtuigd van de noodzaak verwachtte ik van mezelf absolute trouw aan onze overeenkomst. De felle lamp in de tandartsstoel zou direct een andere realiteit aan het licht brengen. Tandenknarsend realiseerde ik me dat het onvermijdelijk was de mondhygiëniste met een bek vol tanden tegemoet te moeten treden.

Het woord discipline heeft voor veel mensen een negatieve betekenis. Het wordt in verband gebracht met onderwerping en onderdrukking. Men handelt met de kaken en kiezen op elkaar geklemd. Dat discipline vrij maakt lijkt daarom ongeloofwaardig. Discipline stamt af van het Latijnse woord disciplina en het betekent onder meer iets ter hand nemen. Discipline is daarom de kunst het leven een goede vorm te geven. Dankzij een goede discipline kan een mens echt genieten. Want hij heeft zich vrij gemaakt van overbodige externe correcties.

De mondhygiëniste vertelde nog fijntjes dat goede dagelijkse discipline niet alleen het gebit, maar ook de ziel reinigt. Door deze verrassende psychologische interventie viel mijn mond spontaan wagenwijd open. Natuurlijk startte ze direct – naar mijn overtuiging expres overdreven fanatiek – met de corrigerende behandeling. Maar ik hield mijn kaken gedisciplineerd op elkaar en liep even later op mijn tandvlees naar huis.