Het opmetselen van een icoon

Peter David 12 sep 2016

In de tumultueuze tijd waarin wij op dit moment leven viel mij laatst iets op. Moeder Teresa werd heilig verklaard. Om zover te komen moeten er een tweetal wonderen erkend worden:
Wonder een was de wonderbaarlijke genezing van een vrouw met een buiktumor door de aanraking van een medaille die in aanraking was geweest met de overleden Moeder Teresa. Hierdoor is zij zalig verklaard. Op voorspraak van Paus Franciscus werd het tweede wonder vastgelegd. Een man met een dodelijke zieke is wonderbaarlijk genezen doordat naasten blijkbaar efficiënt baden tot Moeder Teresa die toch al naast De Grote Baas zat en hierdoor haar invloed aangewend heeft.
Uiteraard stond het hele Sint Pieterplein vol om het oude-mannencarnaval te aanschouwen. Het is verbazingwekkend dat de kerk met hierbij slechts een van haar sektarische rituelen amper beroering doet opwaaien over de vaststelling van de feitelijkheid van de wonderen. Als nieuwsgierige geest ben ik zeer benieuwd hoe dat onderzoek tot heiligverklaring plaatsvindt binnen de kerk. De zogenaamde wetenschappelijke afdeling. Het is trouwens misdadig om genezende relikwieën zoals Teresa’s medaille achter te houden. Dit is het bewust onthouden van het geven van (genezende) hulp. De overvolle schatkamers van het Vaticaan staan er wellicht vol mee.
Deze rituelen is onderdeel van de katholieke cultuur, en worden geslikt als zoete koek. Kerk en Paus Franciscus, ik roep jullie op jezelf onsterfelijk te maken door met jullie magische krachten de boer op te gaan. Wordt wakker! Er is oorlog, vluchtelingenproblematiek, virussen, de grote K in al haar verschijningsvormen en nog veel meer. Hier ligt jullie werk. Ik bedoel dan met name jullie geneeskrachtige tools, het woord dat geloof ik wel. Ik weet dat gebeden afgesloten worden met ‘tot in de eeuwigheid’ , maar de eeuwigheid is ook nu. Blijkbaar is een podium voor verafgoding belangrijker dan gebruik te maken van de wonderbaarlijke middelen tot genezing die jullie in de heilige apotheek hebben liggen. Wat zouden jullie veel kunnen doen voor de mensheid!
Jullie zijn een instituut en ik begrijp dat verandermanagement lastig is vanuit heel oude statuten. Verder is een gezonde leeftijdsopbouw ook nooit een speerpunt geweest. Laat staan het toetreden van vrouwen in de hogere functies. Het misbruiken van macht (sexueel misbruik en zelfverrijking) wordt zoveel mogelijk doodgezwegen.
Het instituut wat zich in stilte hult tot in de eeuwigheid, met een dikke laag goud dat dan weer wel!