Heel Holland Kakt

methusela 5 sep 2016

De spannende live finale van Heel Holland Kakt bereikte gisteravond een dramatisch hoogtepunt nadat fans van de twee finalisten met elkaar op de vuist gingen en voor duizenden euro’s schade veroorzaakten.
Finalisten Els Groenebeek (64) uit Oss,en Jo Oetwaerd, aka Jo met de Gouden Handen (58) uit Bolsward liepen kop aan kop na de presentatie van hun eindsculpturen.
De Eiffeltoren sculptuur van Jo was op vernuftige wijze op schaal nagemaakt en bevatte 109 stevige en strak gedraaide bolussen. De standvastigheid van Jo’s driedimensionale kunstwerk was ongekend in de geschiedenis van dit zo populaire zaterdagavond programma.
De Niagara Waterval van Els mocht er ook zijn. Jurylid Gordon was vooral te spreken over de levensechte golvende bewegingen van het (bolus) water.
‘ We moesten wel laxeren, maar het was de inspanning waard,’ verklaarde een glunderende Els.
Mede door de puntenverdeling van jurylid Jan Smit bereikte de eindstand gelijk spel en was het wachten op de doorslaggevende uitslag van de publieksstemming.
Net als in voorafgaande jaren stonden de lijnen roodgloeiend.
Na een kort muzikaal intermezzo waarin The Common Linnits het nummer Shake me, Shake Me, Shake Me Baby, ten gehore bracht was het woord aan John de Mol.
‘ Ik had tien jaar geleden wel verwacht dat het programma goed zou scoren, maar dat het zo’n doorslaand succes zou worden had ik niet verwacht. Het programma wordt nu in 800 landen uitgezonden. Het leuke aan deze show is dat geen één bolus hetzelfde is. Dat maakt het programma juist zo leuk en onvoorspelbaar. Iedereen herkent zich er in.’
Twintig spannende minuten later maakte Wendy van Dijk de winnaar bekend.
Met een kleine meerderheid werd Jo uitgeroepen tot kampioen Heel Holland Kakt 2016, en mocht zij de felbegeerde trofee en een cheque ter waarde van € 1.000.000,- in ontvangst nemen.
Els toonde zich in eerste instantie een waardig verliezer.
In de veronderstelling dat haar microfoon stond uitgeschakeld kuste Els Jo op beide wangen en zei dat zij met ijzerdraad de boel ook lekker makkelijk overeind had kunnen houden.
De spelregels van HHK bepalen nadrukkelijk dat er geen hulpmiddelen in de bolusbaksels mogen worden gebruikt.
Nadat Els de opmerking ontkende, werd de gewraakte geluidsopname even later door Wendy van Dijk teruggespeeld.
Reden voor de respectievelijke fans om via vernielingen en wederzijdse verwondingen hun ontevredenheid te uiten.
Jo en Els waren niet bereikbaar voor commentaar.