GELATENHEID

Ronald van der Drift 21 sep 2016

Het was zeker geen opzet, maar ik kon de situatie niet meer onderdrukken. Even dacht ik onzichtbaar weg te kunnen duiken, maar dat was onmogelijk door de samengeperste mensen voor de betaalautomaat in de ondergrondse parkeergarage. Het ginnegappen van de omstanders maakten de situatie er al niet beter op. Met veel inspanning kon ik mezelf nog net in toom houden de onvermijdelijke afgang dapper zijn weg te laten gaan. Om de wind uit de zeilen te nemen keek ik tevergeefs zo neutraal mogelijk naar mijn kinderen en vrouw. In geuren en kleuren werd mij toegeschreeuwd dat ze wel wisten dat ik hem had gelaten. Kort daarna reden we vol gas en gierend van het lachen de frisse buitenlucht tegemoet.

Gelatenheid wordt weleens omschreven als ‘de bevrijding van het ik’. De mens die gelatenheid als houding heeft ontwikkeld toont een gezonde distantie ten opzichte van het leven. Hij zal zich minder gauw overdreven opwinden over kleinzieligheden en functioneert meer onafhankelijk van oordelen en erkenning van anderen. Omdat hij afstand heeft genomen van onnodige drukte, raakt hij niet bij elke scheet die hem dwarszit van de kook. Hij bekijkt zichzelf en het bestaan vanuit een ruimhartig perspectief en ziet de betrekkelijkheid van het geheel en blijft diep in zijn wezen brandschoon.

Toen mijn vrouw deze column las was ze serieus bang ik mezelf openbaar te kakken zou zetten, zodat ik het helaas niet meer kon laten.