Geen woorden maar daden

Sylvia Peters 12 sep 2016

Na het weekend houd je altijd je hart vast of er nog onregelmatigheden bij het voetbal zijn geweest. Zijn er weer supporters aan het rellen geslagen of heeft één van de ouders van bijvoorbeeld een E19 of een D7 een scheidsrechter op zijn gezicht geslagen? Zijn er ergens nog fonteinen gesloopt of is er een halve trein gestript? In dat geval bezorgen een paar van die mafkezen de club én haar supporters toch weer een slechte naam, terwijl het merendeel toch echt gewoon voor de wedstrijd komt.

Feyenoord weet er alles van. Zij zijn zwaar getroffen door de misdragingen van enkele Feyenoord ‘fans’. Momenteel hangen er nog twee voorwaardelijke straffen boven hun hoofd na de Europa League duels voor het gooien van vuurwerk, het niet vrijhouden van de trappen en het maken van racistische uitingen. Een aansteker op het veld gooien, zou al kunnen betekenen dat er geen publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn of erger nog: dat ze uitgesloten worden van Europees voetbal.

Dus met dingen gooien in de kuip is echt uit den boze. Tenzij… Tenzij, je miljoenen Nederlanders raakt in het hart op een goede manier. Afgelopen zondag had ons Rotterdamse clubje Feyenoord honderden patiëntjes uit het Sophia kinderziekenhuis uitgenodigd voor de wedstrijd Feyenoord – ADO Den Haag. Op zich al een super mooi initiatief van de club. Maar het werd nog mooier. Veel van de ADO supporters verschenen met een clownspruik, natuurlijk in de kleuren van de club en hadden knuffels bij zich. In de 12e minuut werden deze knuffels naar de tribune gegooid waar de zieke kindertjes zaten, onder luid applaus van de Feyenoord fans. Een ware knuffelregen en een bijzondere sfeer verwarmde miljoenen harten, maar maakten vooral voor de kinderen de middag nog specialer.

Dit kippenvel moment, deze tranentrekker liet zien dat er echt wel goede supporters zijn. Dat we ze niet allemaal over één kam mogen scheren, dat bij sommige de clubliefde veel verder gaat. Ze zijn in ieder geval een voorbeeld voor al die relschoppers die van alles uithalen voor hun ‘minute of fame’. De ADO supporters lieten zien dat opvallen op een goede manier, de harten van velen vult met een warm gevoel. Dat ze het voor elkaar kregen om niet alleen in het stadion, maar ook daarbuiten mensen tot tranen te roeren. Dat ze stonden voor sportiviteit en saamhorigheid, maar zeker ook voor humaniteit. Dat is pas klasse. Dat verdiend respect.

Dit zijn geen woorden, maar super daden!