Een klein lichtje

Je zit op de bank, terug van een lange dag op je werk. Je zet de televisie aan en je bent nét op tijd voor het zes uur journaal. Je mompelt een ‘goedenavond’ terug naar de nieuwslezer en kijkt naar wat er deze keer weer allemaal gebeurd is in de wereld.
Het begint met iets luchtigs, een docente heeft haar 10 jarig jubileum! Wat een feest! Ze krijgt een bouquet bloemen en een kaartje waarop alle namen van haar collega’s staan.
Je hoopt stiekem dat het verdere nieuws ook zo zorgeloos is, maar dat is helaas niet zo. Zonder enige waarschuwing komen er beelden van een nieuwe aanslag langs. Je ziet vernielde gebouwen, brokstukken liggen op de grond en mensen rennen in paniek door elkaar. Je hoort geschreeuw, gejammer en angst in de stemmen van mensen. Dan komt er een beeld van een kindje die bewusteloos op de grond ligt en je vraagt je af: waarom? Waarom doen mensen dit? Waarom moet dit verschijnsel in de wereld bestaan? Terrorisme.
Je begrijpt dat dit niet zomaar zal stoppen en ook dat je er vrij weinig aan kunt doen… Tenminste, op grote schaal niet.
Wat als je morgenvroeg naar je werk gaat, je overbuurman ziet en gewoon even ‘hallo’ zegt? Of geef hem een compliment over zijn kledingkeuze van vandaag. Sowieso dat dat een glimlach zal laten verschijnen op zijn gezicht. Door jou heeft iemand dus een beter humeur!
We hebben allemaal een klein lichtje in ons genaamd positiviteit. Dit lichtje kunnen we delen met andere. Sommige doen dat niet, sommige mensen houden het voor zichzelf en weer andere mensen weten niet eens dat ze dat lichtje hebben. Maar als je een stukje van jouw lichtje aan iemand anders geeft (bijvoorbeeld door een compliment te geven of door gewoon simpelweg aardig te zijn), dan heeft diegene weer een groter lichtje en kan hij of zij ook meer lichtjes aan andere geven. Meer positiviteit delen.
Jouw lichtje zal ook groeien, als mensen een positieve invloed op jouw hebben. We kunnen dit op iedereen hebben, als je weet hoe je dat moet doen. Tip: wees gewoon aardig. Aardig zijn is een kleine moeite en je kunt er best iemand beter door laten voelen.
Stel dat je iemand tegenkomt die een shirt aan heeft van iets waar je fan van bent. Je zou kunnen zeggen: ‘gaaf shirt!’ Wie weet had diegene wel een slechte dag en heb jij, met twee woorden (!), zijn of haar dag een beetje beter gemaakt! En ja, je kent het: alle beetjes helpen! Net zoals bij de lichtjes!
Ook al is positiviteit delen vaak iets kleins, elk resultaat zal uiteindelijk groot zijn!