Een kind is geen cijfer

Hallo staatssecretaris Dekker,

Wat heerlijk dat u weer een fijne onderbouwing heeft gevonden in een rapport van DUO om de kinderen van tegenwoordig toch weer in cijfertjes uit te drukken! U zult wel blij zijn. We beginnen namelijk steeds meer door te krijgen dat kinderen ook mensen zijn die individueel beoordeeld moeten worden, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Wat heeft een kind nou aan een extra stevige basis? Vóór je 12e van de basisschool, dat is wat telt!

Sorry, ik ben er boos over. Ik word al jarenlang moe van dat extreme toetsen van kinderen. Al vanaf de kleuterklassen aan de Cito’s. De methode die voor een gemiddeld kind vast een prima indicatie geeft van wat het kan, maar helaas voor al die andere kindjes niet.
Wat is het dan een verademing dat er tegenwoordig niet alleen maar naar Cito’s gekeken wordt, maar dat ook de werkhouding van kinderen meegenomen mag worden in een advies voor een middelbare school. We zijn er daarmee nog lang niet, want de wijze waarop dat nu gebeurt laat nog veel te wensen over (mag ik wijzen op de docu waaruit blijkt dat leerlingen met een hoog leerniveau toch laag worden beoordeeld omdat hun ouders van “laag” niveau zouden zijn). Maar elk stapje in de goede richting is er één, dus we houden moed.

Maar dan komt nu weer het bericht dat er een toename is van kinderen die 12 jaar of ouder zijn als ze de basisschool verlaten, omdat er meer kinderen extra gekleuterd hebben. En die kinderen hebben daar volgens de staatssecretaris ook nog niet eens blijvend resultaat van. Ehm, op welk onderzoek is dat dan gebaseerd? Wie zegt dat? Ik kan nog wel wat onderzoeken bedenken die waarschijnlijk het tegendeel bewijzen.
Natuurlijk maken kinderen sprongen in hun ontwikkeling. Maar dat wil toch niet zeggen dat het niet goed is om kinderen soms ook even stil te laten staan? Waarschijnlijk moeten ze de rest van hun leven nog vaak genoeg op hun tenen lopen.
Verder kunnen is niet altijd verder moeten. Even genieten van dat je het allemaal goed aankan is ook wel eens goed. En natuurlijk zijn er ook kinderen die juist vroeg moeten doorstromen omdat ze wel echt die behoefte hebben. Dat pleit eens te meer voor mijn eeuwige stelling: kijk naar het kind!!!!!!!
Stop met die cijfertjes, want u jaagt niet alleen kinderen op hol, ook ouders voelen de druk dat je kind alleen maar meetelt als je minimaal bij het gemiddelde hoort.