Dit blok verandert alles

Snape77 7 sep 2016

Nu de colleges weer zijn begonnen, gaan duizenden studenten met grote tegenzin aan de slag met hun studie. Sommige van hen zullen hun lot accepteren en de komende weken, slenterend van college naar college, uitrekenen hoeveel dagen het nog duurt voordat het blok voorbij is. Een andere groep begint deze periode echter met frisse moed en een groot stappenplan om hun leven te beteren. Na een lange periode van vrijheid ben ik altijd van plan om een m’n leven een drastische wending te geven. Deze keer ga ik echt alle teksten voor het college lezen en samenvatten. Ik ga elk college bijwonen en aandachtig luisteren en aantekeningen maken. Qua gezondheid ga ik sporten en gezonder eten. Ook zal ik de zwijnenstal die ik m’n kamer noem eens goed schoonmaken en schoon houden. Beter contact met vrienden wordt ook een must en het is wellicht ook eens tijd om te stoppen met het doelloos surfen op YouTube.

Het voelt altijd goed om met midyear-goede voornemens terug te keren naar de studentenflat. Echter, dat gevoel heb ik tot nu elk begin van een nieuw periode gehad. De eerste weken gaan meestal nog wel, maar tegen het einde van het blok ben ik slordiger met samenvattingen en lees ik steeds minder teksten. Terwijl ik een film kijk en een zak chips leeg vreet, bedenk ik me dat ik al drie weken niet heb gesport. Mijn bed is nauwelijks zichtbaar onder een stapel kleren en m’n vrienden, met wie ik in de vakantie vaak heb gezwommen heb ik ook al weken niet gezien. Er komt altijd een moment waarop ik me realiseer dat er niks is overgebleven van deze goede voornemens. En op dat moment geef ik het ook volledig op. Het kleine beetje aan idealen dat nog over is gaat overboord tot het einde van het blok. Het volgende blok, denk ik zodoende, wordt hét moment om te veranderen. Echter, het volgende blok gebeurt precies hetzelfde.

Blijkbaar is het moeilijk om te veranderen als mens. Het is makkelijker om voor de bekende weg te kiezen, dan daadwerkelijk te veranderen. Het probleem is dat ik, en waarschijnlijk vele andere met mij, teveel in één keer wil veranderen. Zoveel verandering in één keer laat zich maar moeilijk behapstukken en vergt veel daadkracht. Daarom ga ik het dit blok anders doen. Stapsgewijs kleine veranderingen invoeren om zo uiteindelijk toch een grote verandering door te gaan. Nouja, misschien volgend blok dan; er ligt hier nog een zak chips.