Beste persoon uit “Aanrijding met Persoon”

[email protected] 13 sep 2016

Beste persoon,

Tot nu toe was je slechts een aanduiding op de matrixborden op het station. Een reden om te mopperen vanwege wachten, omrijden en laat thuiskomen. Uit beleefdheid wilde ik nog wel eens denken dat de persoon van de aanrijding zich slechter moest hebben gevoeld dan ik nu en dat ik daarom niet zo moest mopperen. Verder was je vooral een aanduiding: persoon.

Tot vorige week donderdag. Toen ik gedachteloos in de trein zat. Die met een klap iets raakte. Keihard remde. En er een ratelend geluid klonk alsof er iets door de trein heen rolde. En het een minuut duurde voordat wij, gedachteloze treinreizigers, het tot ons durfden te laten doordringen. Dat dat een menselijk lichaam was dat nu verbrijzeld onder onze voeten lag.

In de coupé werd niet gemopperd maar werd er gelaten gewacht. We keken elkaar af en toe ongemakkelijk aan. Eén van de reizigers had ervaring en vertelde ons het verloop van de procedure; het zou nog uren gaan duren. Wij merkten beleefd op hoe erg het was voor de machinist en de forensisch onderzoekers.

Tijdens het urenlange wachten gingen mijn gedachten echter vooral naar jou uit, persoon. Wie was je… Een jong persoon? Een oud persoon? Een ziek persoon? Een ongelukkig persoon? Of een formeel Verward Persoon?

Hoe zag je leven er uit? Hoeveel pijn moet je gehad hebben om er op deze brute manier een einde aan te maken? Was er dan niemand voor je, tijdens je leven? Treuren er straks mensen om je?

Het is nu een week later. Het was lastig om voor het eerst weer in de trein te stappen. Ik was bang dat ik weer zo’n harde klap zou horen. De trein is ineens niet meer een plek om gedachteloos te zijn. Dat zal wel slijten. De dagelijkse nuchtere werkelijkheid zal het uiteindelijk wel winnen van de schrik.

Maar mijn gedachten dwalen nog vaak naar jou af, persoon. Het lijkt wel of ik je nog niet kan loslaten. Ik kende je niet maar ik was wel aanwezig was op het laatste, hardvochtige, moment van je leven. Je was niet alleen, persoon.

Ik wens je een goede reis, persoon.