Zitten met pit, kwestie van weerstand zoeken
Opnieuw is het te lang en te slecht zitten van de jeugd in Nederland in de publiciteit. We zijn zelfs kampioen van Europa en uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen naar de fysiotherapeuten komen met klachten aan arm/nek en/óf schouderklachten (KANS).
Niet iets om trots op te zijn, want al eerder o.a. in 2013 werden we door de Volkskrant en het NRC op onderzoeken gewezen waarbij jongeren van 18 al ruggen hadden van 50 jarigen. Waaronder sommige met zo ernstige klachten dat zij operatief behandeld moeten worden. In 2014 besteedde het tijdschrift De Margriet ook aandacht aan dit onderwerp.
Hebben we niet geluisterd, niet nagedacht, er te weinig aan gedaan?
Het is goed dat er weer op gewezen wordt. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om jongeren, ouderen kunnen er ook wat van, kijk maar om je heen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouderen geen goed voorbeeld geven omdat zij ook onderuitgezakt zitten, de spieren laten hangen en jongeren ook niet meer op hun slechte houding aanspreken. Het natuurlijke bewegingspatroon wordt zo heel snel afgeleerd. Gelukkig slaan fysiotherapeuten en artsen alarm. Er worden instituten opgericht om dit te behandelen.
Als ismakogie docent wil ik vooral pleiten voor aandacht voor de preventieve acties. Deze kunnen heel eenvoudig zijn en hoeven echt niet kostbaar te zijn.
Kernpunt bij zitten/staan met pit, is het gegeven dat je om je spieren aan te kunnen spannen weerstand nodig hebt. We zien dat bij alle sporten bij het Olympische spelen. Bij zwemmen geeft het water de weerstand, bij turnen de evenwichtsbalk, de ringen e.d., bij tennissen het raket, bij hardlopen de grond enz. Deze techniek kun je heel goed gebruiken bij je dagelijkse bezigheden.
Een voorbeeld: Ga op een kruk zitten en voel dat je je voeten en je zitbotjes nodig hebt om overeind te blijven. Door de druk op je voeten en zitbotjes te vermeerderen en te verminderen, spannen je spieren zich aan en ontspannen weer. Je gaat vanzelf meer rechtop zitten. Dit spierenspel kun je de hele dag gebruiken om je lichaam, je hersenen en je mentale gestel actief te houden.