Wereldgodsdiensten zijn niet aan elkaar gelijk
Zowel hoge als lage politieke ambtsdragers over de gehele wereld stellen alle wereldgodsdiensten aan elkaar gelijk, maar die gelijkstelling is een misvatting, stelt mr. Cees Freeke, omdat volgens het Christendom Jezus de Zoon van God is en volgens de Islam God geen zoon kan hebben (soera 19:88-92).
Er zijn evenwel overeenkomsten. Zo spreekt de Bijbel van de stamvaders Abraham, Isaac en Jacob terwijl de Koran (soera 2:136) spreekt van Ibrahim, Isma’il, Ishaq en Yaqub. Isa (het Arabisch woord voor Jezus) wordt vijfentwintig keer in de Koran genoemd. In Caïro staat één der oudsten universiteiten ter wereld dat als centraal punt van religieuze studies begon en in de 9e eeuw gold Bagdad als wetenschapscentrum.
De apostel Paulus reisde rond ter verbreiding van het christelijk geloof en Umar, de tweede kalief breidde de islam over Egypte, Irak, Perzië en Syrië uit. Umar was welwillend en meedogend jegens niet-moslims. ‘O mensen van het Boek [dit zijn de Joden en de Christenen] , gij heeft niets waarop gij kunt beroepen zolang gij niet stand houdt de Thora en het Evangelie hetgeen tot u nedergezonden is vanwege uw Heer’, aldus soera 5:68.
Het Oude en Nieuwe testament worden door de Koran erkend maar bijbeluitleggers van het Boek zouden de testamenten verbasterd hebben. Soera 10:94: ‘En als gij over hetgeen Wij tot u hebben nedergezonden twijfelt, vraagt dan degenen die het Boek vóór u hebben gelezen. Inderdaad, de waarheid is van uw Heer tot u gekomen; behoor daarom niet tot de twijfelaars.’
Er was dus overleg tussen joden, christenen en moslims. Tot het rampjaar 1095. In dat jaar riep Paus Urbanus II op het concilie te Clermont in een vurig pleidooi op tot een kruistocht naar het heilige land en de heilige stad Jeruzalem. De fatale oproep van deze Paus had daarna nog acht kruistochten tot gevolg tot 1291. Dit dwingt tot de conclusie dat een wereldgodsdienst uiteindelijk uitwerkt waartoe zijn leiders oproepen. Dat was vroeger zo en dat is nu ook zo. Moge de leiders het hoofd koel houden en een warm hart bewaren.