Waarom kan het daar wel?

Kid Future 26 aug 2016

4 dagen lang in een tentje slapen, amper tot niet douchen en de acts zien die je altijd al wilde zien. Voor menig persoon is dit een fantastische week op een festival,
zo ook voor mij. Afgelopen week mocht ik samen met mijn broertje feesten op het Belgische Festival Pukkelpop. Naast het euforische gevoel van het zien van je favoriete band en het drinken van de vele biertjes vroeg ik me toch iets af. Waarom kan het hier wel en in het normale leven niet?

En wat is dan het? Het is voor mij het gevoel van samenhorigheid en het vredelievende gevoel richting je mede-festivalganger. Het wegvallen van de arrogantie en de haat richting andere mensen en weer de nieuwsgierigheid in elkaar ontdekken.

Samen met mijn broertje maken wij de reis door een bang en angstig België waar de angst voor terreur nog steeds aanwezig is. Ook bij het festivalterrein is dit niet anders. Tientallen politieagenten wachten de festivalgangers op met machinegeweren. Even ben je weer in de normale wereld, maar kijk je richting het publiek dan ben je weer één van de groep. Een groep die elkaar helpt, geduld heeft en met elkaar praat. En dan ook echt met elkaar praat, met interesse in de ander en alles op een positieve manier. Geen angst, haat of agressie.

Tijdens het festival is agressie een woord wat niet genoemd wordt. Niet omdat mensen er bang voor zijn, maar omdat het niet nodig is. Op de wei zijn we aan het wachten tot de band Good Charlotte gaat beginnen. Tijdens het wachten kijk je een beetje rond om de tijd te doden. In no time heb je een gesprek met een andere groep en na 5 minuten hebben we de handen op elkaar liggen om een zelfgemaakte yel te schreeuwen ‘Vrienden’. Als Nederlander op een Belgisch festival denk je vaak raar aangekeken te worden omdat je geen Vlaams praat, maar juist het tegenovergestelde is waar. ‘Allee komt u van Holland?’ ‘Ooh, dat is tof man veel plezier en heb een pintje!

Maar hoe komt dat dan? Is het omdat een festival je in totaal andere sferen brengt dat je aardiger wordt? Komt het door het bier? Misschien omdat een festival maar tijdelijk is en alles als nieuw aanvoelt, of omdat je toch op een soort avontuur gaat met z’n allen? Ik weet het in ieder geval niet. Wat ik wel weet is dat het een enorm prettig gevoel is. Even de sleur achter je laten en eens genieten van de muziek, maar ook de mensen om je heen. Of je nou putjesschepper bent of advocaat, een mannetje van 14 of een vrouw van 60. Iedereen mag en gaat samen los op een festival.