Voedsel

JohanSchoots 1 aug 2016

Voedsel
Alles wat geschapen is, heeft voedsel nodig. Voedsel kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de positie en de noodzaak. Zo heeft het universum, omdat het geschapen is, voedsel nodig en ook elk onderdeel daarvan. Net als de mens die daarom aangeduid wordt als microkosmos.
Het universum heeft wat betreft de voedselkeuze geen invloed. Het voedingsproces verloopt in een vastgestelde cyclus, die beheerst wordt door de wet van de communicerende vaten. Deze wet is gebaseerd op ‘geven wat nodig is’. In de mensheid doet deze wet zich voor als zorgzaamheid.
In dit voedselproces heeft de mens een essentiële functie. Zijn gedrag op aarde is van invloed op het ‘organische’ leven op aarde en derhalve is het van invloed op de universele voedselcyclus. Wanneer de mens de harmonie van het organische leven op aarde verstoort, waardoor de voedselcyclus gehinderd c.q. onmogelijk gemaakt wordt, dan zal de natuur (de wetten) geroepen zijn om dit op de een of andere manier kenbaar te maken.
Alles in de schepping is voedsel en dient als voedsel. Hierop is het principe van de macro-, en microkosmos gebaseerd. Hierin heeft de mens een dubbelfunctie. Enerzijds het in stand houden (niet verstoren) van de voedselcyclus en anderzijds het voeden van de bron van die voedselcyclus.
Het gedrag van de mens op aarde wordt bepaald door het voedsel dat hij neemt. Dit voedsel is bepalend voor het vervullen van zijn functie. Voedsel voor de mens is drieledig: fysiek voedsel, geestelijk voedsel en spiritueel voedsel. Fysiek voedsel is simpel gezegd bedoeld voor de groei en instandhouding van het fysieke lichaam. Geestelijk voedsel is bedoeld om de vorm van handelen van een mens te bepalen. Het is de harde schijf van de mens, wat je er op zet, komt er ook weer uit. Spiritueel voedsel komt vrij door Bewustzijn. Dit voedsel komt van (een moment van) realisatie.
Elk voedsel keert na gebruik terug tot zijn bron. Fysiek voedsel keert in de vorm van ontlasting van mens en dier terug tot zijn bron, de aarde. Geestelijk voedsel keert door de handeling die er aan ten grondslag ligt in een bepaalde vorm terug tot de persoon die de handeling verricht heeft. De wet van oorzaak en gevolg (‘wat je zaait, is wat je oogst’). Spiritueel voedsel wordt ‘vrij’ gemaakt uit zijn bron, Bewustzijn. Dit dient tot voedsel voor het universum en tevens tot de ontwikkeling van het individu (microkosmos).