Voeden

JohanSchoots 2 aug 2016

De schepping en alles in de schepping moet gevoed worden. Dit is een voorwaarde voor de instandhouding. In dit wonderbaarlijke, geniale proces neemt de mens een uitzonderlijke positie in.
Net als de ‘rest’ van de schepping heeft de mens ook te maken met ondervoeden en voeden. Daarnaast geldt voor een mens echter ook ‘opvoeden’. Voeden en opvoeden worden doorgaans als hetzelfde gezien, omdat de ware betekenis van opvoeden niet gekend wordt. Opvoeden heeft echter betrekking op de uitzonderlijke positie die een mens in de schepping inneemt.
Een steen, plant, boom of dier kan niet opgevoed worden. Een dier kan in sommige gevallen wel afgericht worden, maar dat is niet hetzelfde als opvoeden.
Met uitzondering van de mens komt alles in de schepping tot zijn ‘recht’ als het van voedsel wordt voorzien. Tot zijn recht komen wil feitelijk zeggen dat het aan zijn functie beantwoordt door tot ‘uiting’ te komen. Zoals het zaadje van een bloem door middel van de bloem zijn ‘inhoud’ toont, de manifestatie van zijn natuur.
De mens komt echter niet helemaal tot zijn recht wanneer hij in fysiek opzicht volgroeid is. Om tot zijn volledige functie te komen is opvoeding nodig (over de volledige functie van de mens wordt meer gezegd in het artikel ‘voedsel’). Op-voeden is erop gericht om het misverstand omtrent wat hij is, de fysieke verschijning, te overstijgen.
Voeden heeft niet alleen betrekking op fysiek voedsel. Ook de geest heeft voedsel nodig. Simpel gezegd zijn indrukken voedsel voor de geest. Die indrukken kunnen de geest tot rust brengen of juist tot onrust. Dit is heel belangrijk om te weten, omdat een rustige geest beter in staat is om de natuur van de mens te reflecteren (zoals een dia projecteren beter gaat op een scherm dat stil staat). In het proces van zelfkennis is het van groot belang dat een mens tot natuurlijk handelen komt. Het is niet mogelijk de natuur (de wetten) te overstijgen als die niet gekend wordt. De natuur is niet wat de mens is, het komt uit Hem voort.
Wanneer we spreken over opvoeden dan omvat dat alles wat bijdraagt aan een rustige geest waardoor de natuur van een mens zijn handelingen gaat bepalen. In dit proces zal (de natuur van) de mens tot bloei komen en uiteindelijk tot volledige wasdom (volwassenheid) leiden. Volwassenheid aan leeftijd koppelen is dus niet terecht. Aansprakelijkheid is aan een leeftijd gekoppeld.