Vakantie werkt niet

josschaf 23 aug 2016

Nederlanders hebben gemiddeld veel vakantie. In Amerika moeten mensen met 2 weken per jaar genoegen nemen. Wat maakt dat nu uit? Daar is vast onderzoek naar gedaan, maar eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat het verschil heel groot is. Kort na de zomervakantie merken sommige collega’s op dat ze eigenlijk al weer toe zijn aan hun volgende vakantie. Na de vakantie lag er een berg e-mails te wachten en enkele weken achterstallig werk. De directie was ook al weer terug, dus er kwamen ook al weer nieuwe verzoekjes van boven. Eigenlijk waren ze doodop, koud 3 dagen terug na een vakantie van enkele weken.

Zijn dit nu gewoon afschuwelijke aanstellers, die we beter kunnen negeren, volgende keer dat we naar een lunchtafel lopen? Of zijn het kanaries in de kolenmijn en geven ze een belangrijk signaal af, dat we collectief overwerkt zijn? Geen van beiden, als je het mij vraagt. Vakantie kan natuurlijk heerlijk zijn, maar vaak werkt het ook gewoon niet. Het zijn weken waarin je met gezinsleden vaak dicht op elkaar zit, in een vreemde omgeving met soms nogal wat stress. Probeer maar eens de telepherique af te rijden, zonder te schelden! En een moderne vakantieganger komt ook niet weg met een paar weken camping in Drenthe: er moeten allerlei halsbrekende toeren uitgehaald worden in kajaks, op fietsen of, god verhoedde, in klimgordels. Vakantie anno 2016 is een recept voor stress. Vakantie werkt niet.

Wie kunnen we hiervoor verantwoordelijk houden? Het gekke is dat er door onze voorvaderen gestreden is voor al die vakantierechten, maar dat ergens in de voorbije decennia de balans lijkt te zijn doorgeslagen naar een vakantieplicht. Wij zijn verplicht om een x aantal dagen vrij te nemen. Veel werknemers zijn niet in de gelegenheid hun vakantiedagen te laten uitbetalen, in de vorm van een soort bonus. Vakantiedagen ongebreideld opsparen mag ook niet meer. Daar zijn vast allerlei vervelende fiscale regels tegen. Dus dan is het de belastingdienst die ons die vakantieplicht oplegt! Uw vakantie: leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker! Leuker is het zeker niet, maar ook niet gemakkelijker. Ik stel voor dat we voortaan mensen een echt vakantierecht geven in plaats van een vakantieplicht. We zijn toch allemaal grote mensen? Laat ons dan zelf bedenken of we zin hebben in vakantie of niet.