URINOIRS

Fons Nijpels 9 aug 2016

Het is komkommertijd en dus ontstaan er hypes rond nogal onbenullige onderwerpen. Dit jaar geen ontsnapte brilslang in een kruipkelder, maar een heuse discussie over de mannen- en vrouwentoiletten. Dat onderscheid zou niet meer gemaakt mogen worden, omdat personen die minder zeker over hun gender zijn, problemen hebben met het maken van een keus welke deur te nemen bij hoge nood.
En in deze stroom doen oververhitte vrouwen een duit in het zakje door te beweren dat mannen zwijnen zijn, en allemaal gedwongen moeten worden voortaan zittend te plassen.
Over gender neutraal kan ik kort zijn: het is mij best, en ik zie inderdaad de noodzaak niet in om zit-toiletten niet door iedereen te laten gebruiken. Ja, en dan sta je dus daarna ook gemengd handen te wassen, en dames moeten dan gedogen dat ze naast een man hun make-up bijwerken. Dat kan moeilijk een bezwaar zijn toch?
Maar het doordraven naar een dwingend regime van zittend plassen, ook voor mannen, is mij een doorn in het oog. Belachelijk!
Het is nu eenmaal door de biologie zo ingericht dat mannen iets makkelijker staande plassen dan hun vrouwelijke tegenhangers. De sanitaire industrie is daar handig aan tegemoet gekomen door het uitvinden van het urinoir, dat ook nog goedkoper is in aanschaf en onderhoud dan een zittoilet.
In plaats van daar een punt van te maken, moet de pisbak dus geprezen worden als wonder van efficiency. Het stelt namelijk die personen, die daar biologisch voor zijn ingericht, in staat om hun ‘kleine boodschap’ in recordtijd af te wikkelen. Dat komt doordat geen kleding behoeft te worden uitgetrokken, en alleen maar even gebruik gemaakt behoeft te worden van de aloude gulp in zowel de boven- als onderkleding. Ik schat dat de aan plassen bestede tijd daardoor hooguit 1/3 is van de tijd voor zittend plassen. Vandaar dat voor de ‘dames’ heel vaak een langere rijd staat dan voor de ‘heren’.
Dus in plaats van het staande plassen te kritiseren moet dit geprezen worden als een wonder van efficiency, zelfs door die personen die de kunst niet in hun macht hebben om via die weg te lozen. Denk eens in: als de urinoirs worden afgeschaft moeten er veel meer zittoiletten komen tegen aanzienlijk hogere kosten. En verder zullen de wachttijden voor de toiletten aanzienlijk oplopen.
Het is dus in het belang van iederen om deze ontwikkeling ernstig te ontmoedigen. Laten we strijden voor het behoud van het urinoir!