Roze polkadots please

Wendy van Groeninge 25 aug 2016

Ik vind grote-mensen dingen saai. Ze zijn zo vreselijk kleurloos.

Wie of wat bepaalt nou eigenlijk dat je je vanaf een bepaalde leeftijd moet omringen met “volwassen” spullen? Je alleen nog maar kunt kiezen tussen spijkerbroekblauw of vele tinten grijs…? (slecht voorbeeld)

Jijzelf, of meestal je omgeving, zegt op een gegeven moment dat je je nu toch echt wel volwassen moet gaan gedragen. Nee, die bloemetjesrok met roze nepbont stola kan écht niet meer hoor! Alsof hoe je er uit ziet wat af zou doen aan de kwaliteit van je hersenen en capaciteiten. Je zou er bijna de neiging van krijgen om een eeuwige student te worden. Kun je er tenminste uitzien zoals je zelf wilt. Dan is er pas ophef wanneer je jezelf een keer gepast kleedt voor een bepaalde gelegenheid. Paniek! Je bent toch niet ziek?! O, en nu heb je dan toch eindelijk het licht gezien…WTF!

Ik ga me steeds meer irriteren aan het koppelen van leeftijd gerelateerde goedkeuring van kleurgebruik. En in mijn geval, ook van kleurige bezigheden. En dat begon al vanaf midden twintig! Er werd een jaar of tien geleden nog door mijn omgeving geopperd dat ik door al mijn nevenactiviteiten wel snel zou merken wanneer ik ouder zou worden, en dat ik er over een paar jaar sowieso wel klaar mee zou zijn om zoveel dingen te doen. Steeds meer opmerkingen over mijn niet-conventionele leven volgend op weer een verjaardag. Ik werd nog net niet door elkaar geschud door een gillende grijze meute die de mantra “STOP KLEUR” scandeerde.

Ondertussen vind ik het juist vreemd dat enig commentaar ook komt van mensen die eigenlijk niets anders zitten te doen dan wachten tot ze de pensioenleeftijd bereiken. In een slaapverwekkend volwassen interieur, en met kleren die, hoop ik, ooit kleur moeten hebben gehad. Want dat is pas vreemd eigenlijk. Als we met z’n allen zogenaamd steeds ouder worden, duurt het nog erg lang voor je 85 bent. Is het dan juist niet enerverend om, indien je dit wilt en kunt, te kijken wat je leuk vindt, en dit gewoon te gaan doen? Zelfs als dit enige kleur met zich meebrengt en ondanks waarschijnlijk commentaar van je omgeving?

Begin dan eens om roze, gele en oranje kleding door elkaar te dragen en paarse en rode handdoeken te kopen. Want volgens mij gaat dit je hersenen enorm stimuleren. En wie weet wat daar allemaal uit voortkomt!