Ik geloof dat mijn Broer Gek is

Felix van Velde 1 aug 2016

Ik schrik nog steeds van sommig Nieuws. Als ik lees over de recente aanslagen. In een Franse badplaats. Of de aanval op het leven van die hardwerkende priester. Is de wereld gek geworden ? En zullen wij in Europa verder gaan met polariseren?
Is mijn broeder gek geworden?

Je zou bijna vergeten dat we deze zomer zoveel leuke dingen kunnen doen. Zoals een bezoek brengen aan één van de vele braderieën met rollende keukens. Of een exotisch zomerfestival bijwonen.

Afgelopen week was ik bij een toneelvoorstelling op een speciale locatie.
Het was zo‘n Happening in een natuurgebied c.q. afgelegen industrieterrein, vlakbij het IJsselmeer. Waar mensen halverwege de dijk verzamelden.

Het regende. Mijn paraplu had ik achtergelaten. Deze lag nog op de achterbank van mijn auto, die aan het begin van de dijk stond geparkeerd. Ik had geen bescherming tegen het opkomende Natuurgeweld .

Gelukkig werden er door de organisatie poncho’s uitgedeeld. En kregen wij uitleg over het toneelstuk en de schrijver, zodat we toch een beetje voorbereid waren over wat er zou komen.
Aan het einde van de dijk, stond een tribune waar we konden zitten. We zochten een plek op de eerste rij.

Ik keek voor me uit, waar donkere wolken zich samen pakten boven de plek van de Happening.
Ik zag een rode tent op de groen-gele vlakte staan. Daarachter de zwarte golven van het IJsselmeer. En krijsende zeemeeuwen in de lucht.

Twee mannen kwamen uit het water gelopen. Vervolgens ontwikkelde zich een Schouwspel voor onze ogen. Twee andere mannen kwamen uit de rode tent. Het viertal liep vervolgens druk gebarend over het denkbeeldige toneel. Harde muziek galmde door het stille natuurgebied. Regendruppels vielen uit de lucht als waterstralen uit een kapotte douchekop. Het publiek werd getrakteerd op natuurgeweld, snerpende geluiden en schokkende beelden. De gekte was bijna compleet. Maar ik kon een glimlach niet onderdrukken.

Ik moest denken aan de film van Woody Allen,die ik de vorige avond gezien had. Waarin de grap werd verteld over de man die bij de dokter kwam. En zei: “ ik geloof dat mijn broer gek is, want hij denkt dat hij een kip is”. Waarop de dokter antwoordt : “waarom laat je hem dan niet opnemen. Waarop die man zegt, ja dat wil ik wel doen, maar ik heb de eieren nodig“