Hoe een hele natie een meisjesdroom verstoort

Geïrriteerd liep ze terug naar binnen. Thijs Zonneveld maakte op Twitter een melding van een wereldrecord ‘door de mixed zone lopen’. Dafne Schippers was zojuist vijfde geworden op de 100 meter sprint. Het Koninginnenummer van de atletiek. Wat een Koninginnenacht moest worden, bleek een Koninginnedrama te zijn. De enige overeenkomst is dat ze beiden een kater opleveren. Wat een teleurstelling, een deceptie. De (sociale) media hadden hun oordeel al klaar voordat het 24-jarige meisje uit Utrecht terug in haar kleedkamer was. Haar interview na afloop was minstens zo slecht als haar race, aldus de (sociale) media. Hoe kon het zo misgaan?

Is het wel misgegaan? Wat is er eigenlijk misgegaan? Dafne, die zo’n groot kampioen is dat haar achternaam niet meer nodig is, is toch vooral een kandidaat voor de 200 meter? Of moet ik zeggen: was een kandidaat? Want na vannacht durft niemand nog een uitspraak te doen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En hoe vaak gaat het nog gebeuren? Hoe vaak gaan wij als Nederland nog uit van Olympische medailles, nog voordat er om wordt gestreden. Alsof de race, datgene waar het allemaal om draait, een formaliteit is. Dafne kon en kan alleen maar teleurstellen.

Hoe reëel was een (gouden) medaille op de 100 meter? Hoeveel sportvolgers hebben eigenlijk paraat hoeveel internationale 100 meters Dafne al heeft gewonnen? En wie liepen er toen mee? Zou het misschien zo kunnen zijn dat Dafne eigenlijk helemaal geen favoriet voor goud was op de 100 meter, maar dat ‘wij’ dat hebben besloten. Sterker nog: misschien hebben wij, en de media in het bijzonder, het haar wel aangepraat. Hoe vaak, denkt u, liep Dafne Schippers al harder dan vannacht? Ik vermoed dat het eerste wat door u heen gaat ‘tientallen keren’ is. Niets is minder waar. Slechts vier keer was ze sneller over honderd meter.

Waarom deze hooggespannen verwachtingen? Wat is er mis met rustig op de bank achterover zitten en afwachten wat er gebeurt? Woensdag is het de dag van de 200 meter. Kunnen we misschien afspreken dat we het de komende dagen niet over goud gaan hebben? Niet voor Dafne, maar ook niet voor de hockeydames, de BMX’ers of Nouchka Fontijn.

Ga lekker zitten en leun achterover. Laat u meeslepen in de prestaties van Nederlandse atleten die het beste uit zichzelf proberen te halen. Iedere medaille die TeamNL vanaf nu nog wint is een verrassing. Wedden dat die tweede week een stuk leuker wordt voor ons, Nederlanders!

Op naar mooie sportprestaties!