Groeten uit Nergenshuizen aan Zee

ben schaafsma 1 aug 2016

De ansichtkaart is volledig uitgestorven. Door Whatsapp, Facebook en Twitter weten we tot in de details waar iedereen is en doet. We zagen de vakantievriend van Linda met ontbloot bovenlijf naast haar zitten op een foto. Linda schreef erbij dat ze bij thuiskomst zo gauw mogelijk Spaans gaat leren bij het LOI omdat ze hem wil begrijpen. “Engels spreekt hij niet maar hij is wel heel lief!”. De schaafwonden van Martijn hebben we ook gezien. Het ongeluk kwam niet door de drank schreef hij. De scooter stuurde raar over de hobbelige Griekse wegen. Maar de hostess in Chersonissos heeft hem geweldig geholpen. Op de volgende foto zit hij alweer op een terras achter een drankje. “Griekse pijnstillers combineren wél met alcohol!”, staat er onder.

We hebben de tweets van Richard met speciale aandacht gevolgd. Hij wil Italië uit de EU schoppen nadat hij is beroofd in de metro in Rome. Op het kleine stukje van station Termini naar de halte bij Sint Pieter is hij zijn mobieltje en zijn portemonnee kwijtgeraakt zonder dat hij het door had. Hij was er in alle talen voor gewaarschuwd maar werd afgeleid door de mooie Italiaanse die speciale aandacht voor hem leek te hebben. De Paus zal wel geschrokken zijn van zijn gevloek.

We weten dus alles en bijna op het moment dat het gebeurt. Dat is handig maar het ontneemt je het vakantiegevoel dat de ansichtkaart je gaf. Bij het schrijven van de ansichtkaart zou Linda de status van haar nieuwe relatie even overdenken: “Zal ik Juan al noemen of is het nog te vroeg?” En de schaafwonden van Martijn zouden bij aankomst van de kaart verdwenen zijn. Geen reden om de familie bezorgd te maken dus. Op het kaartje van Richard uit Vaticaanstad zou waarschijnlijk staan “groeten, we beleven veel hier in Rome!”. En daarmee kan je met je fantasie alle kanten op.

Een ander nadeel van het verdwijnen van de ansichtkaart is dat er veel minder bezorgers nodig zijn. De postbodes zijn nagenoeg verdwenen en daarvoor in de plaats zijn ongeduldige pakketbezorgers gekomen die de buurt onveilig maken in gehuurde busjes. Ze bellen aan als je op het toilet zit of in de tuin of op zolder bent. Als je aan komt hollen vind je slechts een onpersoonlijk wit voorgedrukt kaartje.