Meer poen is belangrijker dan winnen

oscar1970 9 aug 2016

Inmiddels zijn in Rio de Janeiro de Olympische Spelen aan de gang. Een feest van verbroedering tussen naties. Waar de hele wereld gastvrij onthaald wordt in één stad. Waar het Olympische dorp het perfecte paradijs is. Waar meedoen belangrijker is dan winnen. Waar het niet om geld, maar om sport gaat. Waar onbekende atleten eens in de 4 jaar wereldfaam behalen…

Droom vooral verder, dan houd ik het bij de keiharde realiteit. Er is maar liefst 11.900.000.000 euro geïnvesteerd. Elf komma negen miljard. Voornamelijk gemeenschapsgeld. Het zit in huisvesting die daarna alleen maar aan rijkelui verhuurd of verkocht wordt. In sportfaciliteiten waarvan de gemiddelde Braziliaan het lidmaatschap niet kan betalen. In een metrolijn tussen de twee rijkste wijken van de stad. Meer poen is belangrijker dan winnen. En we roepen dan ook met zijn allen om het hardste: BOYCOTTEN DIE HANDEL! Dat geldt ook voor de komende twee voetbal WK’s.

Maar alle kritiek verstomt acuut zodra de Nederlandse successen binnenstromen. Dan hossen we in een super polonaise door het Holland House. Dan is Rio ineens die geweldige door Maywood bezongen stad van zon, samba en wijn. Vergeten zijn de favelas waar criminele bendes lastige vragen van lastige personen met wapentuig beantwoorden. Dan is Brazilië dat land waarvoor we in één lange carnavalsparada de tettas "lalala-lala-lala-laaa" zingen op de tonen van de Vengaboys. Vergeten zijn de hongerige geldwolf IOC, de corrupte aannemers en de schaamteloos geld graaiende speculanten.

Ik droom intussen ook verder. Als ik 11,9 miljard mocht investeren, dan was dat in Sportopia. Een zelfstandige staat. Met genoeg faciliteiten voor de Olympische Spelen, zomer en winter. Het Olympisch dorp wordt bewoond door studenten van een sportuniversiteit. Zij zijn tijdens de Spelen de gastheren en gastvrouwen van de atleten. Ook alle wereldkampioenschappen kunnen hier dan plaatsvinden. Nooit meer fraude en achterklap bij de toewijzing van evenementen. Maar één vertrouwde en neutrale locatie voor de grootste sportevenementen ter wereld. Een plek die we met zijn allen hebben gebouwd en waar elke grote overwinnning wordt gevierd.

Als de terroristen van Daesh al in staat zijn om een eigen staat te stichten, dan moeten hoogopgeleide, sportminnende en vredelievende mensen dat toch ook kunnen? Helaas, ik vrees van niet. Welke staten zijn bereid om vrijwillig land af te staan aan Sportopia? Niet allemaal tegelijk graag!