De Grote Vakantie

Greet Tulp-Zondag 1 aug 2016

Dè Grote Vakantie

In mei 2017 begint mijn Grote Vakantie, dan ga ik (bij leven en welzijn) met pensioen. Naarmate het dichterbij komt, begin ik er steeds meer zin in te krijgen. Mijn lichaam heeft jaren geleden een gevoelige tik gehad, waaraan ik als souvenirtje een chronische vermoeidheid heb overgehouden.
Die is niet alleen mijn trouwste metgezel geworden, maar heeft mij opgezadeld met strikte grenzen. Sinds die tijd staat het luisteren naar mijn lichaam met stip op de eerste plaats van mijn to do lijst. Door daar zo goed mogelijk gehoor aan te geven houd ik me redelijk goed staande. Maar die grenzen blijven altijd valkuiltjes voor iemand als ik die meer wil doen dan eigenlijk kan. Dus zie ik het met pensioen gaan niet als een straf maar als een cadeautje dat ik in dank zal aanvaarden.

Er komt meer ruimte voor andere leuke dingen die niet betaald zullen worden, maar omdat ik van afwisseling houd, vind ik dat wel een spannend vooruitzicht.
Baas zijn over mijn eigen tijd is voor mij een belangrijke attractie van het met pensioen gaan.
Kort geleden heb ik mijn laatste drie weken zomervakantie beleefd als lid van de werkende klasse.
Wat vond ik het toch heerlijk om niet iedere morgen op bevel van de wekker zeer vroeg wakker te moeten worden. Ik ben geen uitslaper die tot de middag in bed ligt en sta niet eens zoveel later op dan op werkdagen, maar ik vond het meer ontspannen wakker worden.

Binnenkort word ik 65 jaar, met de ophoging van de leeftijd is het voor mij plus negen maanden dat ik langer mag werken. Ik zeg met nadruk ‘mogen’, want mijn werk is leuk en uitdagend. Dat is dus ook niet de reden waarom ik uitzie naar mijn Grote Vakantie. Het gezegde ‘er is een tijd van komen en een tijd van gaan’ is in een situatie als de mijne meer van toepassing.

Ook ben ik wel klaar met het aan vragen van vrije dagen en vakanties, iets dat in deze tijd van bezuinigingen en werken met een minimale bezetting, steeds problematischer wordt.
Vanaf mei 2017 zullen alleen gezondheid en financiën nog bepalend zijn voor mijn dagindeling en vakantieplanning. Dat kan ik dan in vrijheid bepalen, ja ik heb wel zin in mijn Grote Vakantie.

Greet Tulp