Bloedgeld

Han Maas 1 aug 2016

Uit humanitair oogpunt had Els de euthanasiewet geïnitieerd. Voor haar bijlange na niet van toepassing, ze zat nog vol levenslust. Toch moest ze dood…

Noëlle Pieterse schenkt een glas rode wijn in, schopt haar stiletto’s uit, vlijt zich genoegzaam op de bank neer en opent het dossier van cliënt, de verdachte BvU. Verdachte… Dat hij de dader is moet technisch nog worden bewezen al weet de grootste gek dat hij de dader is.
De bloedige passages over het aantal messteken neemt ze snel door – ze kijkt een moment naar de rode wijn – en leest verder, met het Wetboek van Strafrecht naast haar op de bank.

Lang had ze niet in conclaaf hoeven gaan om de zaak toegewezen te krijgen. Ook niet met zichzelf, want ieder mens heeft recht op verdediging. En, zoals strafpleiters vaker zeggen, moet je je geweten kunnen uitschakelen. Deze zaak kan haar doorbraak worden. Ontoerekeningsvatbaar, daar moet ze het op gooien.
Maar het Openbaar Ministerie weegt in de strafeis mee dat Van U. Els Borst doodde om politieke redenen. Van U. is tegen euthanasie en de door Borst ingevoerde euthanasiewet.
Toch pleit Pieterse voor volledig ontoerekeningsvatbaar. Geen celstraf. Bovendien vindt ze dat politie en justitie veel fouten hebben gemaakt omdat er geen DNA is afgenomen bij Van U. toen hij een paar jaar geleden aangehouden was voor verboden wapenbezit. Als dat wel was gebeurd dan had hij sneller opgepakt kunnen worden – of dat wat uitmaakt; de moord was hierdoor niet voorkomen. Want Els Borst is vermoord, haar leven is onvrijwillig beëindigd. Ook al zou de gewiekste Pieterse het juridisch op doodslag kunnen gooien…
Ook meent Pieterse dat de dood op de zus van Van U. voorkomen had kunnen worden als er niet zoveel fouten waren gemaakt.

Na de zware rechtszaak koopt Pieterse gelijk een peperdure motor. Een Ducati. Ze vindt dat ze een cadeautje heeft verdiend, vertelt ze aan de media…
Als ze voor de derde keer in korte tijd teruggaat naar de dealer omdat de motor iedere keer weer afslaat, wordt ze door de monteurs niet meer serieus genomen; ze meent dat ze eerst een lachend geluid hoort waarna de motor afslaat.
Ze hoort duidelijk lachen. En later niet alleen op de motor, maar ook bij haar thuis. Ze wordt er zelfs wakker van. Het is duidelijk de lach van een vrouw…