Beste burkini dames,

Sylvia Peters 25 aug 2016

Wat een ophef hé… En dat slechts over een paar stukken stof. Persoonlijk kan het me niets schelen of jullie als een lappenpop de zee in willen gaan. Dat moeten jullie helemaal zelf beslissen. Als jullie dat fijn vinden, prima toch? Het maakt mij niet uit, zolang ik je gezicht maar kan zien. Zelfs als je morgen ineens besluit dat je liever naakt wilt zwemmen, dan vind ik dat ook best. Helaas denkt niet iedereen er zo over. Sterker nog, er zijn veel uiteenlopende meningen.

De één vindt die hele burkini niets, anderen vinden juist dat bloot zwemmen weer niet prettig. Maar wat maakt het uit, het is jouw lichaam en jij beslist wat je voorkeur heeft. In je niksje de zee in kan je trouwens wel een bekeuring opleveren want dat mag niet overal, maar de burkini is tegenwoordig ook niet op iedere plek toegestaan. Het voordeel is, dat als je gesnapt wordt met een burkini op een plek waar dat niet mag, dan kun je hem nog uittrekken. Ben je naakt, dan valt er niet zo veel uit te trekken. Ik wilde eigenlijk eerst zeggen: ‘in je Eva kostuum’, maar dat leek me niet zo toepasselijk.

Ik maak er misschien wat grapjes over, maar er zit toch een boodschap in het verhaal. Namelijk: ‘waar kan het wel en waar kan het niet?’ Ik kan bijvoorbeeld niet op vakantie naar Syrië gaan en daar lekker poedeltje naakt de zee in stappen, gewoon omdat ik er zo’n zin in heb. Ik vraag me zelfs af of daar een groepje nonnen in hun habijt de golven in kunnen duiken. In sommige landen ben ik zelfs niet veilig als ik mijn gewone kleding aan heb. Dus zien we daar ook maar van het zwemmen in minuscule badkleding af. Op de Franse stranden kan het niet klein genoeg zijn, de burkini valt daar zeker niet onder. Sterker nog, op veel stranden is er zelfs een burkini verbod. Dat kun je natuurlijk stom vinden, maar dat is nu eenmaal de keus van de Fransen. Deze beslissing is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hier is nogal wat ellende aan vooraf gegaan. Vervelend voor jullie, maar de goede moeten hier wederom onder de kwade lijden.

Wil je toch zwemmen in bijvoorbeeld Cannes, dan heb je in dat geval twee opties. Of je trekt een bikini of een badpak aan, of je gaat naakt. Ik denk dat de gendarmerie wel een oogje toeknijpt als naakt zwemmen daar eigenlijk verboden is.