Baas over eigen borstomvang

Jacqui 4 aug 2016

"We zijn allebei lid van de kleine tietenclub", grapte een vriendin van mij een paar jaar geleden. Ik ben best blij met mijn kleine borsten. Maar het aanbod van de meeste lingeriezaken geven mij het idee dat ik me voor mijn borstomvang zou moeten schamen. De afgelopen tien jaar zijn voorgevormde Bh’s niet meer weg te denken uit de bekende ondergoedwinkels en de kledingkasten van de vrouwelijke helft van Nederland.

Als je zo’n Bh aantrekt lijkt het alsof je borsten net wat groter zijn dan hun natuurlijk omvang. Zo’n elf jaar geleden was het nog oké om kleine borsten te hebben. De niet-voorgevormde beugel Bh (formally known as beugel Bh) was destijds overal te koop in alle kleuren en maten. Langzaamaan nam de voorgevormde Bh de markt over. Met behoorlijk wat frustratie zocht ik tevergeefs stad en land af op zoek naar normale Bh’s waarbij ik niet hoefde te doen alsof mijn borsten groter zijn dan hun werkelijke formaat. Gezichtsbedrog was echter niet de enige reden van verzet: de vorm van de voorgevormde Bh’s voor de kleine maten sluit zelden aan op de borst zelf. Het gevolg is een groot gapend gat als je je schouders laat hangen. Het enige voordeel van de voorgevormde Bh is dat mensen niet kunnen zien wanneer je het koud hebt.

Ik gaf de strijd op en gaf me over aan de schuimgevulde bustehouders, met als dieptepunt het kopen van een push-up Bh. (Voor mensen die nooit een cup A push-up Bh in hun handen hebben gehad: er is meer schuimvulling dan ruimte voor de daadwerkelijke borst.)

Nu valt het me op dat de gewone Bh weer langzaamaan in de mode komt. Hoera, dacht ik. Deze noemen we geen beugel Bh meer, maar draagt nu de naam ‘niet-voorgevormde beugel Bh’ op de website van Nederland’s bekendste lingeriezaak. Ik had te vroeg gejuicht. Geen van de ‘niet-voorgevormde beugel Bh’s’ is te koop in cup A. Waarom niet? Hebben de ontwerpers medelijden met de arme leden van de ‘kleine tietenclub’? Of zijn de inkopers van de bewuste winkel bang dat ze deze maat nauwelijks aan de straatstenen kwijt raken? De twitter-klantenservice van Sylvie Meis’ favoriete zaak kon mij geen antwoord geven op deze vraag.

Ik ben echter niet de enige vrouw met cup A die hier enige frustratie over heeft. Een vriendin heeft zelfs uit protest het concept Bh in het geheel maar aan de wilgen gehangen. Zij weigert zich te schamen voor haar borstomvang.

Is het tijd voor een nieuwe feministische stroming, baas over eigen borstomvang?