Afgang Ajax compleet logisch

25 augustus 2016, 1 dag na het verloren tweeluik van Ajax in de Champions League voorronde tegen FK Rostov uit Rusland.
Het AD, de Telegraaf en alle andere ‘grote’ kranten koppen de voorzetjes knap binnen, iets wat ajax overigens niet deed gister. De voorpagina’s gaan van ‘fiasco’, ‘afgang in Rusland’ tot ‘compleet voor schut in Rusland’.

Maar is het resultaat in dit tweeluik eigenlijk niet volkomen logisch?
Naar mijn mening wel.
Laten we eerst (hoe cliché ook) kijken naar de leeftijden.
De gemiddelde leeftijd van Ajax selectie zal zo rond de 18 tot 22 liggen, die van Rostov zal rond de 26 tot 30 zijn.
Inmiddels is wel bekend dat er op Champions League niveau toch echt meerdere ervaren en geslepen spelers nodig zijn, met eventueel een aantal jonge en frisse talenten. Talenten zoals Dolberg en Bazoer die zich zelf zouden moeten bewijzen voor de ervaren mannen met status en waarbij ze door deze spelers actief gecoacht en gestuurd worden.
In plaats daarvan staat er nog steeds een A1 team te voetballen, die totaal niet opgewassen is tegen echte kerels.

Wat het nog pijnlijker maakt is het feit dat Ajax ruim 100 miljoen heeft te besteden aan spelers. Dit had Ajax al reeds kunnen investeren in noemers waardige Champions League spelers.
Spelers die een jaar of 26 tot 33 zijn en op top niveau hebben gespeeld en waar de talenten (die Ajax absoluut heeft) zich aan kunnen optrekken en vasthouden.

Laten we als laatst naar de spelersgroep kijken die gister in Rostov ‘had moeten winnen’.
Als we kijken naar de spelers die naar mijn mening absoluut te licht zijn voor de Champions League, dan komen bij mij de volgende namen op: Riedewald, Viergever, Veltman, Gudelj, El Ghazi. Al deze spelers hebben inmiddels bewezen op eredivisie niveau redelijk tot goed te zijn. Of terwijl: voor de Champions League totaal ongeschikt.
Voor jongens als Tete, Bazoer, Younes, Klaassen, Dolberg, en Traore is er absoluut nog hoop, mits Ajax voor een beleid gaat kiezen waarin het ervaren spelers bij deze talenten zet.

Nu ga ik er natuurlijk van uit dat Marc Overmars mijn column leest en direct overeind springt en 6 aankopen doet, waarbij het salaris ook weleens wat mag uitschieten. Want dat doen tenslotte alle topclubs en naar mijn mening hoort Ajax daar gewoon bij.
Met deze selectie is het dan ook volkomen logisch dat Ajax de Champions League niet heeft bereikt en is het naar mijn mening dan ook geen blamage.

Dus Ajax, It’s time for action.