Zwarte Pietendiscussie 2.0

EM van Helvoort 7 jul 2016

De Efteling racistisch? Hahahaha, laat me niet lachen zeg. Omdat een deel van de poppen in attracties donker gekleurd is? In die 25 jaar dat ik in de Efteling kom heb ik nog nooit gezien dat de kok van Monsieur Cannibale een donkere huidskleur heeft. Laat staan dat ik een link gelegd heb met ‘onderdrukkende stereotyperingen’, niet toen ik kind was en ook niet nu ik volwassen ben. Ik was namelijk alleen maar bezig met zo hard mogelijk aan het wiel draaien om er vervolgens kotsmisselijk uit te komen.
Stop oppressive stereotypes zegt dat de Efteling niet-witte kinderen uit sluit. Hoe dan wel? Door ze in dezelfde attracties in hetzelfde park te laten en, om in de toon van SOS te blijven, te indoctrineren met het idee dat alle Duitsers bier drinken, alle Parijse vrouwen bij de Moulin Rouge werken, alle dikke mensen te veel papier eten, alle stiefmoeders gemeen zijn en helden van sprookjes altijd mannen zijn? Je hoort vrouwen toch ook niet zeggen dat de Efteling anti-feministisch is.
Zouden kinderen die de woorden racisme en stereotype nog niet eens kunnen spellen na 15 landen en minstens 100 poppen werkelijk geïndoctrineerd zijn met onderdrukkende stereotyperingen? Indoctrineren is ‘een vorm van manipulatie door het systematisch en eenzijdig onderwijzen van overtuigingen of opvattingen’. Er echter geen park zo niet-eenzijdig als de Efteling en Carnaval Festival is het meest veelzijdig attractie dat ik ken.
Zouden de oudere kinderen en volwassenen, die wel weten waar deze discussie over gaat, als racist uit het Carnaval Festival komen? Ik denk het niet. Ik ken meerdere mensen die hun wieg zowat in de Efteling hebben staan, die er wekelijks 1 of 2 keer kwamen, die er werkten. Ik ken niemand die zo non-racistisch is als deze mensen. Misschien komt dit juist wel door de Efteling. Er wordt gezegd dat er meer variatie moet komen in films en series, dat er meer getinte personages moeten komen. De Efteling loopt hierin voorop want in de Efteling zijn al vanaf 1984 getinte personages te zien.
Het is (stereo)typisch dat er, net nu de zwarte pieten discussie weer op een laag pitje staat, wederom een Nederlandse traditie ter discussie staat. Alsof er niks belangrijkers is om je mee bezig te houden. Je hebt overigens een keus he, je kunt ook gewoon niet naar binnen gaan.
Als we zoiets moois als de Efteling als racistisch gaan zien, dan is het einde zoek. Waar houdt het dan op?