Zitten blijven!

Nederlands zijn Europees kampioen zitten….. Oh echt? Dat had niemand verwacht joh. Het is niet alsof we, vanaf onze vroege kindertijd al, getraind worden om keurig op ons stoeltje te blijven zitten. Jaar in jaar uit vanaf de basisschool af, maar blijven zitten, met als hoogtepunt van de dag even pauze buiten, of gym. Ik had er zelf ook een gruwelijke hekel aan, zitten blijven, het liefst even rondlopen dat was veel leuker.
En toch, nu ik 25 ben is zitten nog steeds mijn nummer één tijdsbesteding. Ik zit tijdens het werk, zo’n 8 uur per dag, want zoals de meeste mensen werk ik ook op kantoor. Ook een autorit van een half uur heen en een half uur terug, weer zitten. Dan ‘s avonds de maaltijd, ik weet niet hoe snel jullie eten, maar weer 15 minuten zitten. TV programmatje of een spelletje op de pc? Juist, weer en uur zitten.
Volgens mij zit ik al over de 10 uur heen of niet? Is iemand hier verbaast over? Ik denk het niet.

Altijd weer leuk als ze met zo’n onderzoek komen waar eigenlijk iedereen het antwoord al van kent. Want tenzij je een praktijk beroep hebt is de kans groot dat je gewoon veel zit. Ik denk dat voor de meeste mensen geld dat ze niet willen zitten maar het gewoon geen vrije keuze is. Nou zal ik eerlijk zijn, ik denk niet dat ik ga staan achter de computer, vind ik ook niet bepaald comfortabel maar in een land als Nederland lijkt zitten gewoon onvermijdelijk.

Maar als jullie dan toch gaan miepen over dat we te veel zitten, kom dan op zijn minst met een goede oplossing. Ideeën hoor ik graag, kortere werkdagen, een verplicht fit-uurtje dat soort dingen maar ga geen dingen vertellen, die naar ik aan neem iedereen al van zelfsprekend vind.