Zeurpietjes in de Efteling

Sander v.d Geer 11 jul 2016

Ik zie het al helemaal voor me, Quincy Gario en Sylvana Simons die een enorme rel veroorzaken bij de ingang van de Fata Morgana. Een medewerker van de Efteling heeft zojuist gezegd dat ze achterin de boot moeten plaatsnemen. De rij wordt alsmaar langer en het ziet er intussen zwart van de mensen, dus besluiten ze om te vertrekken. “Wij laten ons niet als stront behandelen”, zegt Quincy trots.

Ze duiken de droomvlucht in en gaan daar op jacht naar Bosjesmannen en zwarte Kannibalen. Ze treffen daar alleen blanke elfjes en wat trollen aan. De zwartkijkers zetten hun rode feestneus op en gaan het Carnaval Festival in. Je kent het wel, die attractie met die Bassie imitators en dat irritante gejengel. Tussen de honderden rode neusjes vinden ze vijf illegale Bosjesmannen.

De zeurpietjes slepen de poppen door het sprookjesbos heen. Daar waar Lange Jan al 100 jaar op een heuvel zit om de boel in de gaten te houden. Als hij zwart was geweest en een gouden ring door zijn neus had gehad dan was het slavernij geweest en had Quincy hem wel bij zijn nek gegrepen.

Plotseling worden ze onderweg aangesproken door een pratende boom: “Wat gaan jullie doen met die poppen?”. “Wij doen onderzoek naar racisme in dit park”, zegt Sylvana stellig.

De boom zucht diep, “Ik sta hier al honderd jaar en hier is geen plaats voor racisme”. “Wel voor gierige Hollanders die zich blauw betalen en groen en geel ergeren”, om alle kleuren er maar eens bij te halen voor een kaartje.”Die Bosjesmannen blijven hier begrepen?”. De zeurpietjes weten niet hoe snel ze zich naar de uitgang moeten begeven.

s’Avonds schuiven ze aan bij Pauw. Waar ze discussiëren over sneeuwwitje en blanke Elfjes. “Het is fijn dat u Witteman vervroegd met pensioen hebt gestuurd meneer Pauw, want zo’n naam kan echt niet meer”, zegt Sylvana.

Overal racisme in zien dat kan ECHT niet meer! Als klein jongetje kamde ik de halve Efteling uit. “Papier hier! Papier hier! Dank u wel!” Niet alleen papier hoor, ik pleurde er van alles in. Hoe denk je anders dat Bolle Gijs zo dik is geworden. Ik heb mijzelf geen seconde afgevraagd waarom Gijs zijn mond open staat of waarom hij een matrozenpakje aan heeft.

De Efteling is een magische wereld waar jaarlijks miljoenen kinderen & volwassenen (donker & blank) zich kind mogen en kunnen voelen.

Een wereld vol wonderen.