Wie ben ik…
Deze vraag houdt miljarden mensen bezig en het zou mij niet verbazen als het niet al zo oud is als de mensheid zelf. Voer voor psychologen, psychiaters, geestelijken en anderen. Die slaan als hulpverleners dan ook flink munt uit op allerlei manieren. Met klinieken, therapeutische instellingen, religiën, religieuze stromingen, kerken, gebedsoorden en dergelijke.
De wereld barst van activiteiten om deze vraag, maar het antwoord komt er niet. Althans een antwoord ten behoeve van een ieder die, op welke manier dan ook, met deze vraag worstelt, is er niet. Of … wordt het ons niet bewust onthouden? Het laatste is meest waarschijnlijk omdat anders het hele bestel van hulpverlening in elkaar zou donderen.
Ik hoor u denken: “Waarom haal ik dit aan en wie denk ik te zijn om hierop een antwoord te weten?” Wel, ik ben gewoon een van u. Ik worstelde tot voor kort ook zelf met deze vraag, maar ik ben er nu uit.
Wat ik ontdekte is, dat elke keer dat ik deze vraag aan mijzelf stelde, dat ik mij, bewust en onbewust, reflecteerde naar de wereld waar ik mij in bevind en met name naar de ander toe. Het denkveld werd dan zo gigantisch in omvang en complexiteit dat het mij gauw deed stranden. Uiteindelijk kwam ik op het idee om dit denkveld minder complex te maken.
Als wij ervan uitgaan dat de natuur deze wereld heeft bevolkt met grofweg genomen planten, dieren en mensen, dan heeft zij dat met een bepaald doel gedaan. Dus niet zomaar. Het plantenrijk is veel groter en diverser in maat en soort dan het dierenrijk en wordt haast voor de volle honderd procent door de natuur beheerd en onderhouden. Het dierenrijk voor een deel. Wel tot op zekere hoogte, doch die moeten voor een aantal zaken zelf zorgdragen. Die taken waar ze enigszins zelf voor verantwoordelijk zijn is ook bij hen een deel van de opvoeding.
Nu de mens. Die is qua bouw niet zo divers van aard als de plant en het dier. Wij worden ook onderhouden en beheerd door de natuur, maar in veel mindere mate dan het dier. In relatie tot onze verantwoordelijkheden hebben wij dan ook meer denkvermogen verkregen. Echter, de natuur heeft zowel bij de plant als het dier bepaald binnen welke kader zij zich hebben te bewegen. Waarom zou het bij de mens anders zijn? Ik ben dan ook wat ik hoor te zijn. Probleem opgelost.