Werk gekregen!

Willem C. 15 jul 2016

Werk zoeken is niet zo moeilijk. Er zijn vacaturewebsites zat. En als je je computer niet meer kan zien, dan loop je door je stad of dorp en houd je je ogen goed open voor “Personeel gevraagd” affiches. Werk krijgen is een ander verhaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er in mei 2016 wel 557.000 werklozen waren. Een vacaturewebsite als Indeed meldt dat er op dit moment wel 156.039 vacatures zijn. Ik snap dat dit getal het zoekresultaat is van slechts één website en dat een boel vacatures niet online te vinden zullen zijn, maar ergens lijkt het me toch wel een onheilspellend soort vuiltje aan de lucht.

Er is nog een vuiltje aan de lucht. Ik ben namelijk een “hoogopgeleide” werkzoekende. Dat is jammer. Er zijn namelijk heel veel “hoogopgeleide” werkzoekenden. Op elke vacature waar een “hoogopgeleide” voor geëist wordt, reageren ergens tussen de veel en ontstellend veel “hoogopgeleide” werkzoekenden. Eigen schuld, had ik maar niet moeten studeren. Ik hoor jullie denken “Dan zoek je toch een baan onder je opleidingsniveau, omhooggevallen dweil.” En zo komen we bij vuiltje drie.

Vuiltje drie. Ik solliciteer op de functie van Administratief Medewerker. Of nee, ik solliciteer op de functie van Magazijnflexwerker. Precies. Nederigheid siert de mens. Ik stuur mijn speciaal voor deze functie aangepaste cv en schrijf de beste sollicitatie… pardon: MOTIVATIE-brief die ik schrijven kan. Op heldere wijze doe ik uit de doeken waarom ik de meest geschikte kandidaat ben en waarom ik geloof dat Magazijnflexwerker daadwerkelijk voor mij de droombaan is – precies zoals werd gevraagd in de instructies voor de reagerende sollicitant. En dan: een afwijzing. Ik ben overgekwalificeerd. Het maakt niet uit dat ik tevreden zou zijn met minder salaris. De werkgever vreest dat ik na geringe tijd toch mijn buik vol zal hebben van het magazijnflexwerk en dan zou vertrekken. En zelfs voor een flexpool vindt hij dat ongunstig.

Ik pieker over wat ik doen moet. Ik houd niet van piekeren en ook niet van vuiltjes aan de lucht. Ik creëer mijn eigen betaalde werk. Ik word Professioneel Beslisser. Voor iedereen die keuzes maken moeilijk vindt. En dát zijn veel mensen. U krijgt van mij geen voors en tegens te horen, maar een ferme beslissing voor elke kwestie die u mij voorlegt. Dat scheelt u tijd en gepieker! En tijd is geld!

Zo, ik heb werk gekregen. Nou u nog.