Weg Pokèmon, welkom 20-20-20

[email protected] 13 jul 2016

Lieve Mark en Henk,

Ik draag de VVD een warm hart toe. Het liberale gedachtegoed stroomt door mijn aderen. Ik wil echter graag aandacht voor jullie tegenstrijdige geluid terwijl de halve wereld dankzij een bekende spelreus aan de slag is met het virtueel bestrijden van ongedierte. Men is wat afgeleid. Zowel de publieke als private sector zijn nu angstvallig op zoek naar mogelijkheden om juist fysiek deze ongediertebestrijders te bestrijden, er is sprake van enige discrepantie tussen gedeelde 20-20-20 ambities en hedendaagse realiteit. Geen focus. En te midden van deze chaos is de VVD voor meer asfalt én het halen van de 20-20-20 doelstellingen? Blijven we zo afgeleid door virtuele beestjes, dan komt dat extra asfalt er zeker.

Dit baart mij zorgen. Ik maak me druk over het Nederlands aandeel in de Europese 20-20-20 doelstellingen. Daarnaast sta ik dagelijks in de file. Files, de CO2-monsters van de doordeweekse dag. Toch ben ik onvoldoende hippie om te stoppen met dagelijks rijden. Ik wil graag een oplossing voor de files én voor de 20-20-20 doelstellingen, en volg daarom beide ontwikkelingen op de voet. De gangbare kreet uit Den Haag tegen files is echter "meer asfalt". Dit lost niets op, en wel hierom.

De twee grote veroorzakers zijn uit mijn ervaring ten eerste het oneindig veel onnodig links rijden. Let op: Ik schrijf "onnodig links rijden". Veel weggebruikers interpreteren deze wetgeving als "onnodig op de uiterst linkerbaan rijden", wat resulteert in het blijven rijden op bij vierbaans de derde van rechts en bij driebaans de middenbaan. Waarom niet degelijk handhaven? De grote snelheidsverschillen op de weg noem ik als tweede. Het remmen door massa’s betekent stilstaan achteraan. Waarom niet in spitstijden het vrachtverkeer eraf, als mitigerende maatregel om grote snelheidsverschillen te beperken? Beide verschijnselen worden toch niet opgelost met meer asfalt?

In mijn holistisch paradigma hoop ik op rijbanen vervangen door spoor met elektrische hypertreinen, is het OV-net in heel Nederland net zo strak geregeld als in de Randstad maar dan 24/7. Zie ik de overige rijbanen vol autonomic driven vehicles. Maar zolang we daar nog niet zijn bereiken we al wel het jaar 2020. Ik wil kunnen vertrouwen op onze verkozen Marks en Henken. Kom met haalbare doelen die substantieel bijdragen. Mijn suggesties creëren werkgelegenheid. En het op handen dragen van ieder liberaal alternatief voor meer asfalt is toch wat ik vandaag van politici mag verwachten?