Wat zou jij doen ?

Felix van Velde 19 jul 2016

Wat zou jij doen als iemand je oproept de straat op te gaan ? Blijf je dan zitten of sta je op van de bank. Het lijkt me een gewetensvraag. Erdogan deed zo’n oproep. De Turken gingen massaal de straat op. Liepen naar de brug bij de Bosporus. Waar de tanks stonden. De man die eerder het onderwerp was van andere oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om Nederlandse turken op te roepen om andere turken aan te geven die zich laatdunkend over hem uitlieten.
Toen ging het over de vrijheid van meningsuiting.
Nu was de democratie in geding.

Hoe zit het met oproepen? Als iemand bij mij teveel aandringt, intimideert, luister ik meestal niet. Ik ben geboren tussen 1960-1980. Behoor tot de Generatie X. Die maakte op jonge leeftijd mee, dat eigenlijk de volwassenen niet te vertrouwen waren. Dat blijft in de genen achter. Ik zie nog hoe mijn moeder praatte met de onderwijzer. Waarover wist ik niet. Nadat de onderwijzer weg was, kwamen de opdrachten en de oproepen.

Maar deze oproep was anders. Wat zou ik doen ? Zou ik op de bank blijven zitten?
Of toch opstaan ?

Maar kan je niet beter luisteren als iemand een karabijn op je richt. Of indien je weet dat je familie in gevaar komt, als je niet luistert. Hoe dapper ben je dan ?

Wat zou ik doen als ik een Turk in Istanboel was ? Zou ik de straat op gaan om de tanks tegen te houden? Met de rode Turkse vlag gaan zwaaien. Of met bloemen de tankcommandant verrassen ?

De oproep in april 2016 van het consulaat om andere Turken te verklikken werd genegeerd. Of was eigenlijk niet zo bedoeld. De medewerker van de e-mail had wel goede bedoelingen. Maar door ongelukkige bewoordingen was hij zijn doel voorbij geschoten. De Duitse komiek was wel over de schreef gegaan. Maar dat viel onder de vrijheid van meningsuiting. Een groot goed. Dat niet met tanks weggevaagd mocht worden. Want dat was pure intimidatie.

Geen angstcultuur creëren met op elke straathoek een soldaat die voor de rust en orde zorgt.

Na de moord op Theo van Gogh in Amsterdam in 2004, werd er ook een oproep gedaan. Niet om een stille tocht houden. Nee, om kabaal te maken.
Te laten weten dat wij Vrijheid en Democratie belangrijker vinden. Een protest tegen rust en orde.