Vrede

Boris de Groot 18 jul 2016

Vrede is een nietszeggend woord voor een pasgeboren kindje. Oorlog, overleven, haat, liefde, geluk, verdriet en ga zo maar door. Allemaal betekenisloze woorden voor een pasgeboren kindje. De warmte van een moeder- of vaderlichaam heeft betekenis voor een kindje. De fysieke aandacht die je als ouder je pasgeboren kindje geeft bepaalt haar of zijn geluk. Allemaal hebben we ooit dit geluk gevoeld.
Gaandeweg naar onze volwassenheid leren we het woordje vrede begrijpen omdat we ook het concept van oorlog meekrijgen. Zonder oorlog nu eenmaal geen vrede.
Het geeft me te denken. Vorig jaar kocht ik een computer. Het ding was het helemaal. Veel geheugen, een harde schijf met schrijfruimte waar je eindeloos veel op kon opslaan, de beste virusscanner ooit ontwikkeld en voor de rest niets dan alleen maar de beste programmatuur. Na een jaar concludeer ik dat het ding veel te vaak vastloopt, inmiddels bevlekt is met de nodige spam en de ooit zo hoogwaardige programmatuur inmiddels aardig verouderd. Kortom, ik heb mijn computer aardig verknald. Als ik naar mijn zoon van twaalf kijk zie ik hem steeds meer wegdrijven van het onbezonnen gelukzalige kind zijn. Wij als ouders proberen hem nog net zo veel liefde te geven als de eerste dag dat hij het levenslicht zag. Toch zie je een mens in wording en verdwijnt het pasgeboren kindje. Je kunt dus stellen dat mijn zoon belast is met aardig wat spam. Spam waar wij als ouders ons ook deels aan schuldig hebben gemaakt.
Hoe voorkom je als ouder dat je kindje vast gaat lopen? Helaas, niet. Het is een kille conclusie. De dag dat je kindje het woordje vrede gaat begrijpen is de dag dat je kindje geen kindje meer is maar mens. Je computer houd je op de been door aanvullende virussoftware en nieuwe programmatuur te installeren. Je kindje houd je op de been door er elke dag voor te zijn. Nieuwe indrukken samen een plaats te geven door er samen over te hebben, samen te relativeren, samen als mens ons erdoor heen te bewegen. Samen kom je er achter dat vrede een hele nieuwe betekenis krijgt. Vrede is om elke dag weer het goede uit de dag te halen. Vrede is elke dag weer het goede in je medemens te willen zien. Vrede is om elke dag weer als goed medemens te leven. Dit alles is best lastig en soms lijkt het wel haast onmogelijk.
Elke dag minimaal een keer niets zeggen en elkaar die knuffel geven. Elkaars warmte voelen en weer heel even dat pasgeboren kindje zijn.