Vieze neuze cirkel

GoodFairy 18 jul 2016

Als kind had ik altijd al een ruime fantasie en probeerde ik alles te visualiseren. Veel moeilijke woorden werden voor mij duidelijk doordat ik me er een beeld bij kon voorstellen. Een vieze neuze cirkel was zoiets als bij de juf in een kring zitten met allemaal klasgenootjes met zo’n groene pegel op je bovenlip. Helaas is de werkelijke betekenis mij later duidelijk geworden en zo ook de vreselijke beelden die daarbij horen. Not so very “Nice”
En iedere keer zie ik dan weer hoe we met z’n alle weer een ring verder naar beneden zakken als een neerwaartse spiraal waaruit we de weg terug omhoog maar niet weten te vinden.
Bij de huidige beelden die de wereld overgaan komt mijn gevoel in opstand en wordt ik net als een kind onredelijk en dwalen de gedachte af naar duistere hoeken die blijkbaar tot ieders gedachtegoed behoren bij zulk onnodig leed van onschuldige slachtoffers en de nabestaanden. Na 15 jaar oorlog is het eind nog lang niet in zicht en polariseren we er lustig op los. Ik wil daar niet aan toegeven en eis van mezelf dat ik redelijk blijf maar dat valt me momenteel erg zwaar dus dwaal ik af ik de krochten van mijn geest en schrik van m’n eigen gedachten. Vergeldings-bombardementen op Ar-Raqqah zoals destijds op Dresden, preventief ruimen zoals we met gekke koeien doen of interneren zoals de Amerikanen deden met alle japanners die in Amerika woonden na de aanval op Pearl Harbor. Allemaal onzinnige gedachten die ik niet kan stoppen terwijl ik toch beter zou moeten weten. Kunnen we dan niet de wapen producenten aansprakelijk stellen voor de aangerichte schade? Maar nee dat zal niet werken want die wapens doen het nu juist ontzettend goed voor het doel waarvoor ze gemaakt werden. En zo’n vrachtwagen fabrikant zal sowieso vrijuit gaan door een term als “oneigenlijk gebruik” en een verhuurder zal te goeder trouw gehandeld hebben.
Ik kom er niet meer uit en wil dat ik kon stoppen met denken. De televisie gaat vanavond uit en op internet heb ik voor vandaag niets meer te zoeken. Ik neem een borrel en neem mezelf voor aan iets anders te denken anders kan ik de slaap niet vatten. Nog even borrelt er de gedachte op dat dit in militaire kringen ook wel “collateral damage” wordt genoemd en vlamt de onredelijkheid weer in hevigheid op. Klote vieze neuze cirkel.