Verwachtingen & Teleurstellingen

Ik ben erachter gekomen dat ik veel meer kwaliteiten bezit dan ik ooit heb kunnen bedenken. Daar waar vele de beste willen zijn in 1 specifiek onderwerp, koppel ik me los van deze gedachte. Ik ben namelijk niet bezig met een competitie met niemand. Ik probeer de beste versie van mezelf te zijn. En het voelt goed! En weten jullie waarom het goed voelt? Het is het waard! Als je de beste versie van jezelf probeert te maken, dan merk je dat alle irritaties en zorgen er niet meer toe doen.

Ik wil hier graag even iets dieper op ingaan.

Wat ik bedoel is dat vanaf ons geboorte alles al met verwachtingen op je zitten te wachten (het heet niet voor niets in verwachting). Je bent net geboren en je ouders willen dit voor je, dat voor je, zus voor je, zo voor je. We groeien op met labels zoals doktoren, advocaten, directeuren, professionele sporters, artiesten en ga zo maar door.
We scheppen dus vanaf de geboorte al een ideaal beeld voor een ander. Jouw beeld over een ander. Beetje raar vind je niet? Maar hier begint het al.
Als dit ideale beeld niet haalbaar is voor je als kind, dan heeft men teleurstellingen omdat de verwachtingen niet zijn gehaald. Men gaat dan vingertje wijzen naar elkaar en langzaam weer nieuwe verwachtingen maken om vervolgens weer teleurstellingen te krijgen. En zo gaat het maar door tot dat iemand als teleurstelling wordt gezien in het leven, tot dat mensen een psychiatrische inrichting in moeten, tot dat er zelfs zelfmoorden worden gepleegd omdat het gevoel voelt alsof ze een teleurstelling zijn voor iedereen. Even serieus. Hoe kan dit?!?! Laat een ieder ontwikkelen naar de beste persoon die hun kunnen zijn. Help ze bij die ontwikkeling. Ga er niet vanuit dat iemand anders wilt wat jij wilt voor hun. Het is gewoonweg niet haalbaar. Als men vrijheid heeft om te ontwikkelen tot de beste jij in welke zin dan ook. Dan zullen we zien dat iedereen een kunstenaar is. Iedereen heeft een mooi verhaal te vertellen.
Begrijp mij niet verkeerd. We kunnen wel begeleiden, maar probeer niet te leiden! Dat is de manier van ontwikkelen. Begeleiden, zorgen dat ze juist de kans hebben om te ontwikkelen.
Als je wilt leiden dan moet je je bezig houden met je eigen leven. Daar heeft niemand anders dan jijzelf de leiding over, dus go for it!

Kort samengevat: Als je teleurstellingen wilt voorkomen, dan zul je je verwachtingen moeten loslaten!

– Mr Grey –