Rare wezens gespot!

Ida. 27 jul 2016

Fietsend naar huis wordt mijn aandacht getrokken door een aantal wezentjes voor mij. Ik zal ze zo omschrijven: zwengelend op de fiets, starend naar een beeldscherm, uitdrukkingsloos en totaal in zichzelf gekeerd. Ze doen me ergens aan denken… Het belletje van mijn fiets horen ze nog net. Ze kijken niet op of om. De enige handeling die ze uitvoeren is het stuur ietsje opzij te zwengelen. Ik manoeuvreer me erlangs, hopende dat deze twee figuren niet met de sturen in elkaar verstrengeld raken om vervolgens mij mee te pakken. Mijn reactie: snel deze gevaarlijke wezens voorbijfietsen. Dat lijkt me het veiligst.

Vandaag overdenk ik dit voorval nog eens en bedenk me dat ik dit soort figuren de laatste tijd vaker heb gespot. Er ontpopten zich een paar voor ons raam, in het hofje en in het bos. Ook deze figuren waren weer volledig in zichzelf gekeerd. Soms liepen ze wel in groepjes, maar van enige sociaal gedrag was geen sprake. Ze waren volledig gericht op hun eigen beeldscherm. Ze leken wel fictief. Waar doen deze wezentjes me nou aan doen denken?

Een wat oudere man vroeg van de week nog heel geïnteresseerd en onwetend aan zo’n groepje (fictieve) wezens: ‘Wat zijn jullie aan het doen? Met een kompas aan het lopen?’ Waarschijnlijk denkend: ‘Zo erg is het nog niet gesteld met de jeugd van tegenwoordig, dit deden wij vroeger ook!’ Niet het geduld hebben om het even deze man uit te leggen, brabbelen ze hem voor het gemak maar een korte ‘ja’ toe en waggelen weer verder…

Alsof de wereld om hen heen niets interesseert, fictief lijkend, vanaf een andere planeet komend, korte woorden wisselend/brabbelend, waggelend en zwengelend…… Nogmaals overdenk ik deze karaktertrekken van deze wezentjes en er komt een glimlach op mijn gezicht: die moeten gewoon eens gevangen en getraind worden om deel te nemen aan de echte wereld. En plots, heb ik het! Ik weet weet weer hoe deze wezens heten! En ik weet wat er mee gedaan moet worden! Eventjes wikipediaën voor bevestiging. Wat staat er over POKEMON ook al weer? "Het is toegespitst op fictieve wezens genaamd ‘Pokemon’, die worden gevangen en getraind door mensen." (bron: Wikipedia)