Psychologische aspecten consult arts

Psychologische aspecten consult arts. Artsen moeten meer aandacht besteden aan slecht nieuws. Een patient heeft al zoveel aan zijn hoofd die wil geen slecht nieuws horen. Of het nou bloeddruk, bloeduitslag, botscan-uitslag is etc. de patient hoort graag dat het meevalt. Dit is logisch want ook een patient weet dat de psyche een flinke invloed heeft op het lichamelijk welbevinden.
In Japan loste dit men vroeger op door de patient niet te vertellen dat hij/zij kanker had want daar wordt de patient niet goed. De familie werd wel geinformeerd en vervolgens kreeg je een groot toneelstuk waarbij alles erop gericht is de patient informatie te onthouden. Of dit goed of slecht is weet ik niet maar de patient voelde zich er wel bij en zijn afweer werd in ieder geval niet gehinderd door dat slechte nieuws.
Wat dat betreft heeft de dierenarts het makkelijker want een dier beseft wel dat het niet lekker is maar een dier heeft niet het besef dat het doodgaat tenzij het laatste uurtje heeft geslagen.
Tja een arts moet verzwakking bij een patient proberen te vermijden, maar moet hij onwaarheden tegen de patient vertellen?
Mijn idee is vertel slecht nieuws aan een patient maar zeg er ook bij dat het wel meevalt en dat sommige mensen heel oud met deze ziekte kunnen worden. Of deze binnenkomer is “niemand weet wanneer het afgelopen is, je kunt ook een ongeluk krijgen, de toekomst is niet te voorspellen”.
In 2014 had een kennis een breuk in het linker-sleutelbeen na een eenzijdig ongeluk met de brommer. Mooie plaat erin en de volgende dag weer naar huis. De chirurg verzekerde ons ook hier dat je heel oud met zo’n plaat kan worden en toen was de spanning weer uit de lucht.
Onlangs mee gegaan met dezelfde kennis naar een slecht/goed nieuws gesprek in verband met een gedane botdichtsheidmeting en de spanning liep weer op voor het gesprek. Maar zie eens na het bekijken van de uitslag met de botscan specialist viel het allezins mee.
De uitslag was: paar botjes in code oranje, de rest in groen en niks in rood. En er werd ons verzekerd je kunt er heel oud mee worden. Er werd ons toegevoegd, indien je binnen 3 jaar een ongeluk krijgt dan is een heronderzoek nodig.
Maar goed ze reed weer blij op haar scooter naar huis.
Conclusie van die verhaal het is allemaal niet zo duidelijk. Geen arts is erop uit om een patient nog zieker te maken. En niemand weet wat de toekomst gaat brengen.
Ralph Seewald