Politiek hebben we het echt nodig?

sonjavandenende 11 jul 2016

Rare vraag misschien voor veel mensen. Maar een onderzoek in Nederland wees uit dat maar 2% van de bevolking lid is van een politieke partij. Dus 2% van de bevolking kan, volgens deze partijen, echt meepraten over democratie? Echt, geloven ze dat? Mijn opinie is dat, de democratie, in ieder geval in Nederland al lang geleden opgehouden heeft te bestaan! Met de komst van de EU en de wetten en regelgeving die daar vandaan komen, zijn Nederland en alle andere EU landen geen echte soevereine landen meer. België, heeft het immers ook een tijd lang zonder een regering gedaan!

De politieke partijen zijn de laatste jaren ook van ideologie veranderd, of liever gezegd hebben geen ideologie meer. Het vroegere zo linkse PVDA (Partij van de Arbeid) is een middenklasse sociaal democratische partij geworden, waar mijn opa nog op de bres sprong voor "havenarbeiders" in Rotterdam geflankeerd door de PVDA en de vakbond, is nu de vakbond tot 0 gereduceerd en kan je de leden op één hand tellen.

De SP (Socialistische Partij) die pretendeerde het linkse gedachtegoed over te nemen van de PVDA en het echt uit te voeren, is een soort pacifistische partij geworden, die niet opstaat tegen kapitalisme, oorlog en armoede. Geen demonstraties meer organiseert, met de woorden ach ja de mensen hebben een andere manier van demonstreren gevonden , n.l. "Social Media". Een partijleider, die een goede inborst heeft maar niet meer met deze moeilijke tijden mee gaat en volgens mij geen bal snapt van buitenlandse politiek, imperialisme en kapitalisme.

GroenLinks, wat een soort populistische "Yuppie" partij aan het worden is, met als boegbeeld, de jonge Jesse Klaver, die een gemixte culturele achtergrond heeft. Waar deze partij echt voor staat, tja, wat linkse ideeën, klimaatverandering, deze partij spreekt m.n. jongeren aan. Hun standpunten over kapitalisme, oorlog etc is ook niet duidelijk, zij zien zichzelf graag als de "knuffel"partij waar alle vluchtelingen welkom zijn.

Over de rechtse partijen in Nederland kun je kort zijn, zij staan ver van de werkelijkheid, denken in Euro’s, NATO en EU. Leggen regels en wetten op waar de “gewone” burger niet om gevraagd heeft.
Dus waarom hebben we de politiek nodig? Voor deze verdeeldheid? Zonder een regering blijft alles gewoon functioneren. Ik denk dat de politiek op de schop moet en er goede definities moeten komen, waar ze voor staan. Het reduceren van partijen. Links moet weer links worden en rechts weer rechts. het is tijd voor verandering.