Poetin wie drukt er als eerste op de knop?

sonjavandenende 28 jul 2016

Dit openhartige gesprek vond plaats met vertegenwoordigers en journalisten van diverse westerse media tijdens het: St Petersburg International Economic Forum, afgelopen juni 2016. Poetin drong er bij journalisten op aan om daadwerkelijk te rapporteren over het dreigende gevaar namelijk de nucleaire wapenwedloop.

Poetin: Niemand heeft iets te winnen bij een nucleaire stand-off met Rusland. De VS/EU macht beluste beslissers zijn gering in aantal, maar krachtig genoeg en ondermijnen de mainstream media om Rusland verkeerd te begrijpen en als de belangrijkste bedreiging voor de internationale veiligheid neer te zetten.
De tijd tikt weg en de klok staat op bijna 12 uur, in het bijzonder in het licht van de recente NAVO-top in Warschau (juli 2016), waar de NAVO alliantie bepaalde dat Rusland de grootste bedreiging voor de internationale veiligheid is (niet ISIS?)

In 2007, stelde Poetin vast dat de westerse wereld op de hoogte was en dat Rusland zijn wapens aan de Amerikaanse vooruitgang zou ontwikkelen. Dit werd gezegd in antwoord op de ontwikkeling van het Amerikaanse raketschild die in datzelfde jaar 2007, ontwikkeld werd en voorheen door het internationaal recht verboden was, een grove schending van het internationaal recht dus.

In 2002, trok de Verenigde Staten eenzijdig en zonder overleg,zich terug uit het Anti-Ballistic Missile (ABM) Verdrag. President George W. Bush merkte op dat het verdrag “nu achter ons is,” en beschreef het ABM-verdrag als een Koude Oorlog "relikwie".

Ondertekend in 1972, stelde het ABM-verdrag dat het uitgesloten was, door zowel de VS en de Sovjet-Unie (destijds) van de inzet van de nationale verdediging van lange afstand ballistische raketten. Amerika heeft dit verdrag geschonden, zoals we nu weten.

De supermachten zijn snel op het pad terecht gekomen van een nooit eindigende offensieve-defensieve wapenwedloop, omdat een ieder zou proberen de acties van zijn tegenhanger in evenwicht te brengen. Tot Bush aantrad, werd het Verdrag aangeduid als een “hoeksteen van de strategische stabiliteit”, omdat het later de bestaande overeenkomsten zou verminderen van de Amerikaanse en Russische strategische nucleaire arsenalen. De VS, zegt Poetin liegt hierover!

Vandaag is er geen enkel instrument over in het internationale recht dat de mogelijkheid van de totale vernietiging voorkomt. Poetin waarschuwt het westen, al meer dan 10 jaar – die allemaal aan dovemansoren gericht zijn. De hamvraag: wie zal als eerste op de knop drukken?