Ongeku(i)st

oscar1970 14 jul 2016

Een kus op de mond. Moet kunnen. Toch, Oscar? Nou, ik weet het nog niet. Dus noem mij nu maar truttig. Zoals ze mij al decennia lang truttig vinden. Tja, het valt ook niet mee hè, als je het gevoel niet kent. Ik ben nog nooit op de mond gekust. Ik heb nog nooit iemand op de mond gekust. Omdat ik dat niet wilde. Toen ik net de leeftijd van Victoria’s dochter gepasseerd was, ben ik namelijk seksueel misbruikt. En sinds dat moment hield ik me verre van alles wat te maken had met liefde, seks en relaties. En dus ook zoenen op de mond. Want dat deed je in mijn tijd alleen als je een relatie had.

Mijn tijd, dat waren de truttige jaren tachtig, waarin de songtitel “We don’t have to take our clothes off” werd gekuist tot de eerste vier woorden. Natuurlijk hebben meisjes wel eens geprobeerd om mij uit de kleren te krijgen. Dat liep op niets uit, omdat ik gevangen zat in mijn eigen doodsangsten. Ook als student bleef ik een soort mannelijke Sandra Dee, die niet rookte, niet dronk en zijn speeksel binnenboord hield, behalve als hij zijn aangeboden drankje uitbraakte omdat hij vermoedde dat er iets alcoholhoudends in zat. Die nacht van Guus Meeuwis, die nije dei, iedereen had het er in die tijd over. Op het werk, tijdens hobby’s, op vakantie. Maar ik wist niet hoe dat voelde. Terwijl mijn leeftijdgenoten al lang verliefd, verloofd, getrouwd en aan de kids waren, zat ik daar opgesloten in De Kast. Ik voelde me vreselijk verdrietig en incompleet, maar had ook niemand met wie ik mijn sores durfde te delen. Ik werd er letterlijk ziek van. Eén keer had ik al mijn moed verzameld en het iemand verteld. “Ga toch naar de hoeren, man!”, dat was wat ik als reactie kreeg. Inderdaad, sponsor datgene waar je zelf slachtoffer van bent.

Pas toen ik de 40 gepasseerd was, ben ik me af gaan vragen wat ik nu wél wilde. Zou ik wel om kunnen gaan met normale aanraking? Ik ben haptotherapie sessies gaan volgen. Contactimprovisatie. Ecstatic Dance. Tantric Dance. Allemaal disciplines waarin lichamelijke interactie centraal staat. De naakte essentie. Zonder na te denken. Zonder te praten. Alleen maar voelen. Geluk en troost geven en ontvangen, zonder iets uit te hoeven leggen. En ja, dat kan eventueel ook met een kus. Ook met een kus op de mond.

Dus ja, die kus op de mond, als je dat wilt, vooral doen. Doe wat goed voelt. Maar geef ook aan als iets niet goed voelt en accepteer het als een ander iets niet wil. En dat laatste is helemaal niet truttig.