Omgekomen militairen in Mali

Als vrouw van een militair was ik enorm geschokt door het overlijden van Sergeant Henry Hoving en Korporaal Kevin Roggeveld en de verwonding van een andere militair. Als thuisfronter is dit je grootste nachtmerrie. Dat ene telefoontje waarvan je nooit hoopt te krijgen, dat zegt dat jouw partner, vader, kind of familielid tijdens een missie is gestorven. Gisteren gebeurde dit voor de partner en tweejarig dochtertje van dhr Hoving en de familie van dhr Roggeveld. Gestorven voor vrede en veiligheid in dienst van de VN, Ministerie van Defensie en van de Nederlandse bevolking.

Met afgrijzen heb ik dan ook via sociale media, zoals Facebook, op de nieuwsitems van de NOS, Metro en alle andere kranten dan ook de afschuwelijke reacties van sommige mede-Nederlanders gelezen. Is onze maatschappij nu zo verzuurd, zo ongevoelig en ongeïnteresseerd geworden, dat men het nodig vind om zulke kwetsende en kwalijke reacties te geven? Je kan het misschien niet met een missie eens zijn, maar mag dat een reden zijn om zo onrespectvol over gevallen praten?

Reacties zoals: “Een nutteloze dood, want als zij daar niet waren geweest ,dan waren ze nog in leven”. Of “Tsja, risico van het vak hé?” Ook reacties als: “Moet je je maar niet voor het karretje van Rutte laten spannen” of “Ik snap niet wat ze daar te zoeken hebben, het is toch ver buiten de grens?” Zelfs las ik een reactie van iemand die zei: “Twee maar”? Alsof dat niet voldoende was. Ik vind het echt hartverscheurend om dit soort dingen te lezen, want ik weet als geen ander wat de militairen doen voor het vaderland.

Zijn wij nou werkelijk zo ver afgezakt naar dat niveau, dat wij niet meer het respect kunnen opbrengen wat deze militairen is overkomen? Deze mensen zijn ook dezelfde mensen die komen opdraven, mocht het spaak gaan lopen hier in Nederland? Maakt het hen nu minder dat zij daar in Mali zijn gestorven? Hadden de Canadezen, Britten, Polen, Amerikanen en nog vele anderen ook zo gedacht toen Nederland in oorlog was, was het dan ook goed gekomen? Ik walg echt van zulke reacties.

Het verdrietige hiervan is ook nog dat het allemaal openlijk op de sociale media staat. Niet alleen kunnen wij alles lezen, maar de nabestaanden dus ook. Het verdriet is al zo groot voor hen, maar moet het nu nog een tikkeltje erger gemaakt worden met dit soort reacties? Mensen denk eens na voordat je iets plaatst, of zeg in zo’n geval dan liever helemaal niets.

RIP Henry en Kevin. Onze gedachten zijn bij alle betrokkenen.