Echt niet alles is racisme

Nickk 5 jul 2016

Eerst was het de negerzoen, toen Zwarte Piet en nu moet De Efteling eraan geloven. Het zijn racisten! Ik heb het altijd al geweten.

Wat een gekkigheid maken we toch mee. Dit soort initiatieven trekt de samenleving alleen maar verder uit elkaar. Waarom toch? Door dit soort prul krijgen groepen een verkeerd beeld van elkaar. De één wordt hierdoor automatisch een racist door het ermee oneens te zijn en de ander wordt een zeikerd door het aan te kaarten bij een ander. Dit terwijl de ene groep er nooit bij stil heeft gestaan en de andere groep zo superklein is. Beiden staan zeker niet voor de hele groepering in de samenleving. Ik trek hier een sterke parallel met de actiegroep ‘Zwarte Piet is Racisme’ van Quinsy Gario. Tip: zoek op internet naar ‘Oog in Oog Quinsy Gario’, daar slaat Sven Kockelmann de spreekwoordelijke spijker keihard op de kop. Net als die ‘Beweging DENK’, dat is louter selectieve verontwaardiging (veelal misplaatst) – geen politiek, geen beleid en zeker geen niveau.

Het is gewoon allemaal jankgedrag van een klein groepje aandacht- / goudzoekers die op deze wijze de landelijke media proberen te halen. Het ergste is dat ze de landelijke media nog halen ook en daardoor grootmachten zoals overheden als bedrijven gemobiliseerd krijgen uit angst voor escalatie. Landelijke media schrijven er natuurlijk graag over, het slaat aan en is meteen het onderwerp van de dag op het werk, bij de (zwarte?) koffie of de (witte?) thee.

Quinsy Gario verdiende geld aan zijn t-shirtjes en deed selectief aangifte, maar was salon politiek aan het bedrijven. De Efteling-haters doen precies hetzelfde en gaan niet in op de uitnodiging van De Efteling om in discussie te gaan. Ze zoeken toch alleen maar aandacht. Gario deed zelf aangifte tegen andere mensen die ook shirtjes verkochten, dat was echt zijn actie om geld aan te verdienen!

En voor de duidelijkheid: elke keer als ik iets zie zoals ‘Zwarte Piet is racisme’, ‘de negerzoen uit de schappen’ of ‘De Efteling is racistisch’ wil ik niet meteen oordelen. Ik ben oprecht bereid om in te denken dat er mensen zijn in ons aller Nederland die aanstoot nemen aan andere dingen dan ik zelf wellicht zou doen. Dat neem ik echt serieus. Dit kan bijna niemand lijkt het soms. Echter zijn ze bijna allemaal (Zwarte Piet, De Efteling) keiharde voorbeelden van platte aandachtzoekerij, waar het liefst ook nog een commercieel slaatje uit geslagen kan (moet?) worden.

Kansloos.