Jan Dijkgraaf

McGear 27 jul 2016

Net nu ik een keer wilde laten weten dat ik, als voormalig linkse rakker, steeds rechtser wordt en dus ook steeds meer waardering krijg voor Jan Dijkgraaf, schrijft hij iets naars over Eva Jinek. Hoe jammer is dat? Net nu een goede vriend, ook Jan geheten, mij op een terras in Nijmegen tijdens de 4-daagsefeesten waar op zeker een aanslag zou worden gepleegd, mij vertelde dat Nederland en Duitsland kennelijk geen inwoners met IS sympathieën hebben met gewelddadige plannen, en we dus niet bang hoeven te zijn komt er een golf van geweld over Duitsland. Deze Jan is links. De ene Jan is de andere niet.

Als vrienden negatief zijn over alle moslims, verwijs ik hen steevast naar de moskee bij mij om de hoek. Ik kom er, maak een praatje met de imam, bezoek een gebedsdienst en eet wat zoetigheden. Net nu ik het verhaal afstak:"Ga daar eens kijken en je zult zien dat er ook moslims zijn die reuze meevallen". Ik deed dat vorige week nog eens een dag voordat de moskee in het nieuws kwam met een imam die iets oliedoms had gezegd, iets met doden voor het geloof. Dus mijn verhaaltje kan ik niet meer gebruiken. Waarom eigenlijk niet. Het bestuur distantieerde zich van de man, die inmiddels vertrokken is.

Je zou er van in de war raken. Turken in Nederland die demonsteren voor de democratie in Turkije, belagen journalisten. Niet allemaal, maar wel een paar.

Mogen mensen met een Turkse achtergrond hier voor democratie demonsteren? Van mij wel! Mogen ze roepen dat ze voor Erdogan zijn? Hoewel beide uitspraken volstrekt met elkaar in tegenspraak zijn, mogen ze het roepen. De grens is het oproepen tot geweld, of verstoring van de openbare orde. Ik begrijp geen reet van Nederlanders die roepen dat die lui het land uitmoeten. Is de vrijheid van meningsuiting beperkt tot Geert Wilders aanhangers?

Ook zoiets, Wilders. Mensen zeggen dat we met zijn beveiliging moeten stoppen. Hij roept de ellende over zichzelf af. Ik begrijp ook van dat standpunt geen reet. Wilders mag toch zeggen wat hij wil? Mits hij de grenzen die we hebben afgesproken respecteert. Dus geen oproep tot geweld of verstoring van de openbare orde. Doet íe dat wel? Dan hoeft íe niet het land uit, nee dan dagen we hem voor de rechter.

Iedereen mag in dit land zeggen wat hij of zij wil. Het voordeel daarvan is dat het stuitende domheid blootlegt. Ik hoop dat ik met deze column geen BNér wordt. Ik wil zo graag nog een kans maken bij Eva. Ik weet nu waar ze de boodschappen doet.