Humor en relativeren…

angela-2908 12 jul 2016

Hoe ver kun en mag je nog gaan tegenwoordig?

Gisteren was weer opnieuw in het nieuws dat er een actiegroep is tegen een aantal attracties in de Efteling. Neem het Carnaval festival, bij velen beter bekend als het poppentheater. Is dat discriminerend? Racistisch? Volgens mij is het vooral karikaturistisch (is dat wel een woord?). Zeker gezien je je eigen volk (de Nederlanders) neerzet als kaasboeren op klompen in klederdracht. O ja, en vergeet de tulpen en molens niet. Het zou nog typerender zijn als al die poppen een grote joint tussen hun lippen zouden hebben want is dat niet wat ons, in de ogen van buitenlanders, typisch Nederlanders maakt?

Het zijn juist deze karikaturistische trekken waardoor je alle landen er op zo’n humoristische manier uithaalt. Spelen alle Schotten doedelzak in een kilt? Waar ze dan uiteraard niks onder aan hebben? Is iedere Duitser een iets te zwaarlijvige bierdrinker en lopen daar alle vrouwen alleen maar in sexy dirndljurkjes? Iedere Française een cancan danseres? Iedere Afrikaan een bosjesman met kroeshaar die halfnaakt door de rimboe jaagt? Nee, natuurlijk niet! En ja, iedereen snapt dit!

Lieve mensen, laten we onszelf allemaal, waar je ook vandaan komt en hoe je er ook uitziet, toch niet zo serieus nemen. Lach om het Carnavalfestival en vooral om jezelf en relativeer. Het leven is leuk!

Niet overal en niet altijd, dat is waar, maar ook dat doen we vooral onszelf en elkaar aan. Waar is onze tolerantie gebleven? Kunnen we echt nog maar zó weinig van elkaar hebben? Zijn we dan echt geen zelfdenkende personen meer maar volgen we maar gewoon de haatzaaierij en krantenkoppen die ons vertellen wat er gebeurt en moet gebeuren? Omdat het toevallig ergens zwart op wit staat en dus waar moet zijn? Of omdat er in veel dingen ingespeeld wordt op ons gevoel van onmacht en angst? Gaan we naar een wereld waar iedereen bang is van iedereen? Waar niemand meer durft te lachen, relativeren of überhaupt nog zichzelf durft te zijn? Ik hoop van harte dat we daar met zijn allen tegen vechten. Samen. Alle Nederlanders in klederdracht op klompen, iets te zware, bierdrinkende Duitsers, doedelzak spelende Schotten, cancandansende Françaises, en jagende Afrikaanse bosjesmannen met kroeshaar bij elkaar.

Hoe ging het ook alweer? Verbeter de wereld, begin bij jezelf? En kan dit dan ook meteen vertaald worden in alle talen van de wereld? Het kan maar duidelijk zijn….