Het ouderwetse vakantiegevoel.

[email protected] 1 jul 2016

Het moet de zomer van 1996 geweest zijn. Ik ben 9 jaar oud en ga met mijn twee broers en ouders met de auto op vakantie naar Denemarken. De reis heeft wat weg van de Apollo 13 missie naar de maan. Aan de hand van een reusachtige Europakaart wordt met veel zorgvuldigheid de koers bepaald. Net als bij de Apollo missie wordt er met alle rampscenario’s rekening gehouden: Wat te doen bij file, ziek en zeer, dodelijke verveling of pech onderweg? Overal wordt aan gedacht!

Onderweg kijk ik met fascinatie als de kaart er weer bijgehaald wordt, en terwijl we 120 rijden, vrijwel over de hele vooruit wordt uitgevouwen. Nog leuker vind ik om te zien hoe moedig wordt geprobeerd de kaart weer hetzelfde op te vouwen.

Op reis heeft mijn moeder een multidisciplinaire functie. Ze draagt zorg voor de bevoorrading, bagagehandling, crowdcontrol, catering en is bovendien non-stop DJ. Alleen op de hele uren wordt de radio even ingeschakeld om de files te checken. Daarna worden alle kantjes van de cassettebandjes weer afgedraaid.

Het bereiken van het beloofde land vraagt om een flinke fysieke en mentale investering. Maar áls je dan aankomt, verlamt door de warmte en verveling, ben je wel buitenzinnig blij! Zelfs een stortbui of stevige honger doen niet aan het plezier af. Dit is hét moment waar je zoveel over hebt gefantaseerd en zo voor hebt afgezien. Je vind het prachtig!

Tegenwoordig is het evenaren van dit vakantiegeluk moeilijk. De mobiele apps die we tot onze beschikking hebben maakt op vakantie gaan enorm makkelijk. Zó makkelijk, dat je er bijna niet meer voor hoeft na te denken. Je stelt je GPS in en rijdt zonder het lezen van een kaart of borden rechtstreeks naar je bestemming! Door Googlestreetview ken je de omgeving ook al als je broekzak en dankzij Instagram weet je welke hotspots je zeker moet checken. Misschien heb je zelfs een vakantieliefde geregeld via Tinder, who knows?!

Waar mobiele apps ons tegenwoordig zekerheid bieden, ontnemen ze ons ook een stukje avontuur. Vroeger kon je nog wel eens verkeerd rijden en per ongeluk op een mooi beekje stuiten, dan was het ook echt een ontdekking! Met apps kom je vrijwel nergens meer toevallig en is er weinig ruimte voor het échte ontdekken.

Hoewel spannend, soms helemaal niet erg als je de weg even niet meer weet. Wie weet wat je ontdekt?! Fijne vakantie!