Gezellig samen verschillend zijn

Nikki Govers 6 jul 2016

Elke uitdrukking waarin zwart, wit, blank en donker wordt gebruikt, is tegenwoordig iets mis mee. Zelfs mijn lievelingsattractie in de Efteling is plots een boosdoener met racistische uitingen. Het moet absoluut niet de bedoeling zijn dat we andere mensen kwetsen door alles wat we vinden maar de wereld in te roepen, want hé vrijheid van meningsuiting. Maar moeten we nu ineens die vrijheid volledig gaan afkappen? Moet je bij elke zin nadenken of dat eventueel discriminerend over zou kunnen komen?
De straten zijn toch ook vol water en dus kleurloos oftewel blank als het geregend heeft? Net als dat de San, oftwel de bosjesmannen, gewoon bevolkingsgroepen uit Afrika zijn, dat Aziatische mensen over het algemeen smallere ogen hebben en dat ik gewoon een witte kaaskop ben. Maken we door al deze heisa over discriminatie niet juist een bigger deal van het verschil in uiterlijk, cultuur en karakter?

Hoe kan een mens zich bedenken dat Carnaval Festival beledigend is? Als de attractie iets duidelijk maakt is het dat mensen allemaal hun eigen cultuur en kenmerken hebben en dat we toch allemaal samen voor gezelligheid kunnen zorgen op één wereld. Vroeger was ik een meisje dat dolgraag in haar lievelingsattractie ging en er niet anders uitkwam dan dromend over alle landen en culturen die ze nog wilde ontdekken. Tegenwoordig ben ik een 22-jarige studente die zich boos maakt om alle mensen die proberen een verschil te maken tussen mensen met een verschillend uiterlijk en probeer ik naast mijn studie zoveel mogelijk te reizen naar landen waar ik door middel van projecten een steentje bij wil dragen aan een gelukkigere wereld. Daarnaast heb ik vrienden van zwart tot wit, van homo tot hetero en van dik tot dun.

Nee, mij maak je niet wijs dat mijn geliefde kinderattractie ook maar enige negatieve invloed heeft op de kijk van kinderen ten opzichte mensen met een ander uiterlijk. Zeggen dat het verschil tussen zwart en wit slecht is daarentegen..