Generatie NIX doet het zelf maar

Felix van Velde 5 jul 2016

Hoge werkeloosheidscijfers. Verpauperde oude volkswijken.
Begin jaren 80 van de vorige eeuw, was het niet leuk om jong te zijn.
Ik keek naar het programma van National Geographic over Generation X (geboren tussen 1960-1980). Over mijn jeugd.

Maar dan de Amerikaanse versie.

De kinderen uit die tijd vertelden dat de gruwelijke oorlogsbeelden de Amerikaanse huiskamers binnenrolden. Hun ouders en zij zagen Live-beelden van de oorlog in Vietnam.
De amerikanen doodden ruim 1,5 miljoen “communisten”, en verloren zelf ruim 50.000 manschappen. En dan was er: de kernwapenwedloop tussen Oost en West. Die alleen maar kon eindigen in de dood van heel veel mensen of een langdurig verblijf in schuilkelders. Let’s-drop-the-big-one-now-and-see-what-happens : zong Randy Newman.

DOE MAAR had een hit met het liedje : DE BOM.
“Laat maar vallen, het komt er toch wel van, en geeft niet op je rent “.
Zwartgallige teksten op vrolijke muziek. “Weltschmertz en Dansen op de vulkaan”. En wat deden de Babyboomers (geboren tussen 1945-1955) ? “Niets” : volgens de mensen in het programma dan. Ze waren alleen met zichzelf bezig geweest.

Scheidingen kwamen veel voor in Amerika. 1 op de 2 echtparen gingen scheiden. De generatie X groeide ouderloos op. Werd door de TV i.p.v hun ouders opgevoed. Hoe zat dat bij mij ?
Klopte dat met mijn Hollandse werkelijkheid ?

De les was : je kan je ouders niet vertrouwen voor je opvoeding: "je kan het beter zelf doen".

Mijn ouders waren nooit gescheiden geweest of op zoek gegaan naar zichzelf ? Ik kende wel de verhalen van de ouders van mijn vriendjes. Hun ouders gingen scheiden. De vader verliet het ouderlijk huis en kocht een sportwagen en huurde een grote etage aan een gracht. Lang niet slecht, als je als arme student op zoek bent naar betaalbare woonruimte in de stad. Zoonlief ging vervolgens op kamers bij zijn vader. De vader van mijn andere vriend verliet zijn vrouw omdat deze te overheersend en een tikje te dik was. Ik zag hem met zijn blonde vriendin spannende lingerie kopen bij H&M. Zijn vrouw bleef achter in een te groot huis en ging op dieet.

Beide vaders zouden na hooguit 2 jaar weer terugkomen bij hun vrouwen. De tijd met de blonde vriendin en de rode sportwagen was voorbij. Niet meer dan een tussenfase geweest.

Ik keek naar buiten en zag een oude Saab-96 (juli 1980) voor mijn deur staan. Een ¨afdankertje" van mijn Vader.